Z nastaniem wiosny, zwłaszcza, gdy słońce mocniej przygrzewa rezygnujemy z ciężkich, kalorycznych dań na rzecz bardziej delikatnych, lekkich. W menu mam kolorową, pełną smaków sałatkę, która jak najbardziej może być samodzielnym daniem, lub przystawką, czy dodatkiem dodo zimnych wędlin.
Składniki
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 1 awokado
- ok.15 dag wędzonego twarogu
- 4-6 pomidorków koktajlowych
- kilka czarnych oliwek
- 2 łyżki kukurydzy z puszki –opcjonalnie
- 2-3 rzodkiewki
- 2-3 suszone pomidory z oliwy
- listki świeżej bazylii
sos
- 1-2 łyżki oliwy z pomidorów
- 1 łyżeczka ostrej musztardy – opcjonalnie
- 1 łyżeczka miodu, tylko jeśli dodajemy musztardę.
Przygotowanie:
Awokado myjemy i osuszamy. Przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, wbijając w nią nóż i jeśli trzeba, przekręcając. Jajka po ugotowaniu wystudzić, obrać ze skorupek i pokroić dowolnie np. w kostkę, w plasterki, lub w paski. Podobnie robimy z pozostałymi składnikami. Wszystkie składniki kroimy według własnego uznania, ale niezbyt grubo. Kukurydzę odsączmy. Pomidorki kroimy na ćwiartki, lub jeśli bardzo małe, to wystarczy na połówki. Wszystko delikatnie mieszamy posypujemy porwaną bazylią i polewamy sosem zrobionym z powyższych składników. Odstawiamy do lodówki, aby sałatkę schłodzić.
Moja rada: składniki tej sałatki można dowolnie dobierać, byle smaki się ze sobą nie „kłóciły”. Ja dodatkowo dodałam rzodkiewki i natkę pietruszki
Napisz komentarz
Komentarze