Uwielbiam ciasto francuskie z różnymi nadzieniami, ale chyba najbardziej lubię napoleonkę.
Kiedyś, gdy nie było w sprzedaży gotowego ciasta robiłam je samodzielnie, ale nie wspominam tego dobrze. Dziś chętnie kupuję gotowe, dobre gatunkowo ciasto francuskie i robię coś zbliżonego do prawdziwej napoleonki. Też pyszne. Zachęcam do spróbowania.
- 2 płaty gotowego ciasta francuskiego
masa budyniowa:
- 1 litr mleka
- 50 g masła
- 4 żółtka
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 120 g mąki pszennej
- 70 g mąki ziemniaczanej
dodatkowo: cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwinąć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec ok 20 min.
Drugi blat ciasta pokroić w jednakowe kwadraty. Nakłuć widelcem i piec tak jak pierwszy placek. Odstawić do ostygnięcia.
Masa budyniowa
Zagotować 3 szklanki mleka z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka zmiksować z jajkami, żółtkami i mąkami. Odstawić z ognia gotujące się mleko. Po chwili dodać do mleka zmiksowane jaja z mąkami, cały czas miksując, aby nie powstały grudki. Ugotować gęsty budyń. Budyń w garnku przykryć szczelnie folią spożywczą, aby nie powstał „kożuch” i przestudzić, ale jeszcze lekko ciepły wylać na pierwszy placek z ciasta francuskiego. Spód ciasta francuskiego najlepiej jest owinąć dodatkowo paskiem zrobionym ze zwiniętej kilkakrotnie folii aluminiowej, aby masa budyniowa nie wypływała. Na masie budyniowej równo ułożyć upieczone kwadraty ciasta z drugiego placka. Całość posypać z góry cukrem pudrem. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godz. Przed podaniem kroić ostrym nożem wzdłuż boków kwadratów.
Napisz komentarz
Komentarze