Mówiąc o zdrowym odżywianiu, mamy na myśli regularne jedzenie. Z tym jednak przy dzisiejszym tempie życia jest dość trudno. Z pomocą przychodzą nam zupy.
Dzisiaj w menu sycąca, ale nie tucząca zupa z białych szparagów. Wspaniałego aromatu dodaje jej gałka muszkatołowa i włoszczyzna. Zupka jest naprawdę smaczna, a jej niesamowitą zaletą jest to, że jest przede wszystkim zdrowa, smaczna i sycąca, pomimo tak niskiej wartości energetycznej.
Zupa szparagowa z kaszą jaglaną.
Składniki:
- ok. 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego lub woda
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- ok. ½ kg białych szparagów
- 1 łyżka masła
- ½ małego pęczka szczypiorku
- gałka muszkatołowa
- 1/2 – ¾ szklanka kaszy jaglanej
- szczypta soli
- szczypta cukru
- ½ szklanki śmietanki
Przygotowanie:
Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy główki, odkładamy je. Z pozostałej części odcinamy zwłókniałe końcówki i odkładamy. Pozostałą część oczyszczamy z włókien i kroimy na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt dużą kostkę. W garnku podgrzewamy bulion lub wodę, wrzucamy zwłókniałe końcówki i obierki ze szparagów. Gotujemy przez ok. 5- 7 min. Przecedzamy. Do płynu, oprócz główek, wkładamy pokrojone szparagi i ziemniaki. Lekko solimy i dodajemy odrobinę cukru. Gotujemy całość na wolnym ogniu, aż szparagi będą miękkie, ale nie rozgotowane. Miksujemy. Dodajemy główki szparagów i już tylko krótko ok.3 min. gotujemy tak, aby główki szparagów pozostały jędrne. Dodajemy ok.1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej. Zupę zaprawiamy śmietanką.
Na talerz wkładamy kaszę, wlewamy zupę, na wierzchu układamy główki szparagów. Całość posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Gotujemy kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu. Wstawiamy ją w ciepłe miejsce aby nie wystygła.
Moja rada: jeśli zabraknie szparagów można wykorzystać por. Dla podkręcenia smaku można dodać do miseczki z zupą łyżeczkę posiekanych drobno suszonych pomidorów z oliwy.
Napisz komentarz
Komentarze