Kisiel domowy mojej mamy, w hierarchii owocowych smaków z dzieciństwa stoi na czele złotej trójcy pysznych dań podwieczorkowych: kisiel, budyń i galaretka. Kisiel zawsze był domowy, nie jakiś tam z torebki, ale z owoców i często z dodatkiem miodu zamiast cukru. No i bez dodatku chemii. Podobnie rzecz się miała z budyniem i galaretką. To zawsze były najlepsze na świecie podwieczorki, czy poobiednie desery. Kisiel można przygotować z owoców jednego rodzaju, albo z mieszanki różnych owoców. Owoce mogą być świeżo zebrane z krzaczka, albo mrożone. Ilość wody i owoców jest dowolna, w zależności od tego jakie proporcje płynu w stosunku do owoców i przede wszystkim ile porcji chcemy uzyskać.
W ramach opróżniania zapasów z poprzedniego lata, do mojego przepisu użyłam zamrożonych, w ubiegłe lato, porzeczek. Był to rok wyjątkowy dla tych owoców. Obrodziły bardzo obficie. Może to dlatego, że inne: wiśnie, czereśnie i morele, niestety nie dojrzały.
Składniki
- 1 szklanka mrożonych porzeczek
- 3 szklanki zimnej wody
- około 3 łyżeczek cukru - lub więcej do smaku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej , „+”, lub „ -” , do uzyskania odpowiedniej gęstości kisielu
Przygotowanie
Do rondelka włożyć owoce, zalać 2 i 1/2 szklanką wody, dodać cukier i zagotować. Gotować przez około 2 minuty, aż owoce się rozpadną. Przecedzić i przetrzeć na sicie.
Wlać z powrotem do rondelka i dodać obrane i starte na tarce o grubych oczkach jabłko. Tylko zagotować. Jabłka pozostaną w miarę możliwości jędrne. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w pozostałej 1/2 szklanki zimnej wody i dodać do zagotowanych, ale odstawionych z ognia owoców. Wymieszać posmakować i doprawić do smaku, może cukrem, a może sokiem np. z cytryny i ponownie zagotować. Odstawić z ognia do wystudzenia.
Moja rada: jeśli po zagotowaniu kisiel nie będzie gęsty należy rozprowadzić kolejną łyżeczkę mąki ziemniaczanej w bardzo niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie dodać ją do kisielu, wymieszać i zagotować. Tak przygotowany kisiel będzie jeszcze lepszy, gdy polejemy go sosem waniliowym.
Napisz komentarz
Komentarze