Zwłaszcza teraz, po długiej i pochmurnej zimie, w sposób szczególny powinniśmy zatroszczyć się o prawidłową dietę. Nasze codzienne menu można wzbogacić wyhodowanymi na własnym parapecie witaminami.
Natka pietruszki, regularnie spożywana, a która ma właściwości odtruwające, oczyszcza krew. To prawdziwy detoks dla organizmu. Jedna łyżka posiekanej natki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę A i C. Jest także bogata w potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor, cynk. Ale osoby skłonne do kamicy powinny ograniczyć ilość natki do ok. 2 łyżeczek dziennie. Rzeżucha, która jest tak łatwa w uprawie, rozświetla i poprawia stan cery. Wzmacnia włosy i paznokcie, które po zimie często są osłabione. Ma właściwości regenerujące organizm, pobudza przemianę materii, wzmacnia odporność. Dziś proponuję zamiast szynki zieloną pastę do chleba.
Składniki
- 1 awokado
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- mały pęczek koperku (łyżka posiekanego koperku)
- pieprz czarny
- sok z cytryny
- sól
Przygotowanie:
Natkę pietruszki i koperek dokładnie myjemy, osuszamy i siekamy. Awokado obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do naczynia wraz z ząbkiem czosnku. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i krótko miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i gładką masę. Do powstałej masy dodajemy, natkę pietruszki i koperku i jeszcze raz, już bardzo krótko, miksujemy. Na koniec całość doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Podawać z ciemnym, lub tostowym pieczywem z rzodkiewką, czy wędzonym łososiem na wierzchu.
Moja rada: zamiast awokado można dodać serka typu Philadelphia.
Napisz komentarz
Komentarze