Mięsno-warzywne galaretki mają wielu zwolenników. I ja się do nich zaliczam. Galaretka z drobiu, urozmaicona różnymi dodatkami, dość często gości na moim stole. Wystarczy zmienić składniki i już jest coś nowego, pysznego i dietetycznego.
Ten przepis wystarczy na 6-10 porcji, w zależności od wielkości składników i miseczek.
Składniki:.
-1 z pierś kurczaka ok. 40 dag
-2-3 marchewki
-1 pietruszka korzeń
- kawałek selera
- 2 ząbki czosnku polskiego
- ok. 1 szklanki kukurydzy konserwowej
- ok. 1 szklanki groszku konserwowego
- natka pietruszki
- 7-8 łyżeczek na litr wywaru żelatyny
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Przygotowanie:
Z warzyw i kurczaka gotujemy z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i czosnku bulion drobiowy. Bulion doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyjmujemy zawartość z garnka i ostudzony ale ciepły bulion mieszamy z żelatyną w proporcjach 7-8 łyżeczek na litr bulionu. Pierś kurczaka kroimy kostkę. Warzywa w plasterki, kostkę. Przelane zimną wodą salaterki wypełniamy warzywami, kukurydzą, groszkiem, mięsem i ewentualnie zieloną pietruszką, jeśli nie jest zbyt twarda. Można je układać symetrycznie warstwami albo całość po prostu wymieszać i nakładać odpowiednie porcje. Salaterki zalewamy bulionem i odstawiamy do lodówki. Na drugi dzień wystarczy miseczkę z galaretką zanurzyć na chwilkę (ostrożnie, aby się za duża warstwa nie rozpuściła) we wrzątku, obrócić i galaretka swobodnie „wyjdzie” talerz. Można też obrócić miseczkę na talerzu i delikatnie postukać w boki i dno. Galaretkę podawać z sokiem z cytryny, lub z octem winnym. Dobrze też smakuje z sosem chrzanowym.
Moja rada: po nałożeniu pierwszej warstwy galaretki można ją zalać odrobiną wywaru z żelatyną. Po zastygnięciu nakładać następną warstwę.
Napisz komentarz
Komentarze