Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 22:08
Reklama dotacje rpo

Mięsno-warzywna galaretka

Mięsno-warzywna galaretka

Mięsno-warzywne galaretki mają wielu zwolenników. I ja się do nich zaliczam. Galaretka z drobiu, urozmaicona różnymi dodatkami, dość często gości na moim stole. Wystarczy zmienić składniki i już jest coś nowego, pysznego i dietetycznego.
 
Ten przepis wystarczy na 6-10 porcji, w zależności od wielkości składników i miseczek.

Składniki:.

 -1 z pierś kurczaka  ok. 40 dag
 -2-3 marchewki
 -1 pietruszka korzeń
 - kawałek  selera
 - 2 ząbki czosnku polskiego
 - ok. 1 szklanki  kukurydzy konserwowej
 - ok. 1 szklanki groszku konserwowego
 - natka pietruszki
 - 7-8 łyżeczek na litr wywaru żelatyny
 - przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Przygotowanie:
Z warzyw i kurczaka gotujemy z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i czosnku bulion drobiowy. Bulion doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyjmujemy zawartość z garnka i ostudzony ale ciepły bulion mieszamy z żelatyną w proporcjach 7-8 łyżeczek na litr bulionu. Pierś kurczaka kroimy kostkę. Warzywa w plasterki, kostkę. Przelane zimną wodą salaterki wypełniamy warzywami, kukurydzą, groszkiem, mięsem i ewentualnie zieloną pietruszką, jeśli nie jest zbyt twarda. Można je układać symetrycznie warstwami albo całość po prostu wymieszać i nakładać odpowiednie porcje. Salaterki zalewamy bulionem i odstawiamy do lodówki. Na drugi dzień wystarczy miseczkę z galaretką zanurzyć na chwilkę  (ostrożnie, aby się za duża warstwa nie rozpuściła) we wrzątku, obrócić i galaretka swobodnie „wyjdzie” talerz. Można też obrócić miseczkę na talerzu i delikatnie postukać w boki i dno. Galaretkę podawać z sokiem z cytryny, lub z octem winnym. Dobrze też smakuje z sosem chrzanowym.

Moja rada: po nałożeniu pierwszej warstwy galaretki można ją zalać odrobiną wywaru z żelatyną. Po zastygnięciu nakładać następną warstwę.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama