W wielu domach na wielkanocnym stole, do świątecznej kawy, obok innych ciast musi gościć szarlotka. Mimo, że ten przepis jest prosty i dość szybki do wykonania, zwłaszcza jak mamy wcześniej przygotowany mus jabłkowy, to efekt jest naprawdę imponujący.
Składniki:
Ciasto:
- 5 żółtek (białka wykorzystałam do innego ciasta)
- 100 g. cukru białego można zastąpić go erytrytolem ( 150 g)
- 250 g. masła albo margaryny
- 500 g. mąki krupczatki
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (ja nie dodaję)
Masa budyniowa:
- 4 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe
- 5 łyżek cukru (można mniej)
- 2 żółtka
- 250 ml. śmietanki 30 proc. +1 budyń waniliowy
Masa jabłkowa:
Można użyć wcześniej przygotowany mus jabłkowy lub
- 1500 g. jabłek tartych
- 1 cukier waniliowy
- cynamon
- 2 łyżki pokruszonych biszkopcików albo tartej bułki
Przygotowanie:
Ciasto
Masło zmiksować z cukrem i żółtkami. Przesiać do tego mąkę z proszkiem, dodać śmietanę i zmiksować, na gruby żwirek. Odsypać mniej niż połowę i włożyć do lodówki, będzie z tego kruszonka. Resztę zagnieść i poskubać, lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach na blaszkę (30x40) wyłożoną papierem do pieczenia. Potem pougniatać ciasto do dna formy, maczając palce w mące. Podpiec 15 min. w 175 stopni C. Odstawić do przestygnięcia.
Masa budyniowa
Rozetrzeć żółtka z cukrem i proszkiem budyniowym, dolewając stopniowo 1 szklankę mleka. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Ostudzić do letniego, mieszając od czasu do czasu. 1 suchy budyń dokładnie rozmieszać ze śmietanką i wmieszać do letniego ugotowanego wcześniej budyniu. Łyżką porozkładać budyń na cieście.
Masa jabłkowa
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Odcisnąć z soku, dodać cukier, cynamon i biszkopciki. Wymieszać i rozłożyć na budyniu. Można użyć wcześniej przygotowany mus jabłkowy. Jeśli jest rzadki, dodać kaszki manny. Masę jabłkową delikatnie rozsmarować. Pozostawione ciasto, rozkruszyć (poskubać) na masę jabłkową. Piec 50-60 min. w 175 stopni C. Jak ciasto za mocno brązowieje, przykryć papierem do pieczenia.
Jeszcze ciepłe ciasto oprószyć cukrem pudrem. Kroić jak stężeje.

Reklama
Napisz komentarz
Komentarze