Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 26 kwietnia 2025 14:17
Reklama dotacje dla firm

Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

W wielu domach na wielkanocnym stole, do świątecznej kawy, obok innych ciast  musi gościć szarlotka. Mimo, że ten przepis jest prosty i dość szybki do wykonania, zwłaszcza jak mamy wcześniej przygotowany mus jabłkowy,  to efekt jest naprawdę imponujący. 
Składniki:
Ciasto:
- 5 żółtek (białka wykorzystałam do innego ciasta)
- 100 g. cukru białego można zastąpić go erytrytolem ( 150 g)
- 250 g. masła albo margaryny 
- 500 g. mąki krupczatki
- 4 łyżki gęstej śmietany 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (ja nie dodaję)
Masa budyniowa:
- 4 szklanki mleka 
- 2 budynie waniliowe 
- 5 łyżek cukru (można mniej)
- 2 żółtka 
- 250 ml. śmietanki 30 proc. +1 budyń waniliowy
Masa jabłkowa:
Można użyć wcześniej przygotowany mus jabłkowy lub
- 1500 g. jabłek tartych 
- 1 cukier waniliowy 
- cynamon
- 2 łyżki pokruszonych biszkopcików albo tartej bułki
Przygotowanie:
Ciasto
Masło zmiksować z cukrem i żółtkami. Przesiać do tego mąkę z proszkiem, dodać śmietanę i zmiksować, na gruby żwirek. Odsypać mniej niż połowę i włożyć do lodówki, będzie z tego  kruszonka. Resztę zagnieść i poskubać, lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach  na blaszkę (30x40) wyłożoną papierem do pieczenia. Potem pougniatać ciasto do dna formy, maczając palce w mące. Podpiec 15 min. w 175  stopni C. Odstawić do przestygnięcia.
Masa budyniowa
Rozetrzeć żółtka z cukrem i proszkiem budyniowym, dolewając stopniowo 1 szklankę mleka. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Ostudzić do letniego, mieszając od czasu do czasu. 1 suchy budyń dokładnie rozmieszać ze śmietanką i wmieszać do letniego ugotowanego wcześniej budyniu. Łyżką porozkładać budyń na cieście. 
Masa jabłkowa
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Odcisnąć z soku, dodać cukier, cynamon i biszkopciki. Wymieszać i rozłożyć na budyniu. Można użyć wcześniej przygotowany mus jabłkowy. Jeśli jest rzadki, dodać kaszki manny. Masę jabłkową delikatnie rozsmarować. Pozostawione ciasto, rozkruszyć (poskubać)  na masę jabłkową. Piec 50-60 min. w 175 stopni C. Jak ciasto za mocno brązowieje, przykryć papierem do pieczenia. 
Jeszcze ciepłe ciasto oprószyć cukrem pudrem. Kroić jak stężeje.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama