Kilka dni temu zostaliśmy obdarowani przez naszą córkę pyszną pieczenią rybną. Postanowiłam podzielić się z Państwem przepisem na to wspaniałe w smaku i zdrowe danie. Do jedzenia ryb nie trzeba już nikogo namawiać, na naszych stołach goszczą coraz częściej. Popularne są wędzone, smażone oraz z grilla. Ja dzisiaj proponuję przygotowanie pieczeni rybnej, którą można podawać na ciepło, jako danie obiadowe, lub jako przystawka na zimno. Obie wersje z dodatkami wyrazistych w smaku sosów chrzanowych.
Składniki:
- 75 dag ryby
- 2 bułki kajzerki
- 2 cebule
- 2 jaja
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki ewentualnie świeży koperek
- 2 marchwie
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- mleko do namoczenia bułki
Przygotowanie:
Ryby dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oczyścić tzn. ściągnąć skórę i odfiletować. Przeciągnąć dłonią po mięsie, aby wyczuć czy nie zostały ości. Cebulę drobno pokroić w kostkę i na patelni dusić z dodatkiem masła lub oleju, albo mieszanki masła i oleju. Do cebuli dodać warzywa starte na tarce z drobnymi oczkami i razem poddusić. Bułkę namoczyć w mleku, można też w wodzie. Po namoczeniu odcisnąć, dodać do cebuli i warzyw, chwilę poddusić i ostudzić. Zemleć w maszynce razem z filetami rybnymi, wymieszać z posiekaną nacią pietruszki, dodać jajka, pieprz i sól do smaku. Z dokładnie wyrobionej masy uformować wałek, ułożyć w blasze lub brytfance wysmarowanej olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35-40 min. Podawać z sosem chrzanowym. Tak przygotowaną pieczeń można podawać na ciepło, ale też na zimno.
Sos chrzanowy na ciepło:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1-1,5 szkl. zimnego rosołu lub
- 1-1,5 szkl. zimnego mleka
Przygotowanie:
W rondelku stopić masło, mieszając energicznie rózgą dodawać mąkę, podsmażyć chwilę, ale nie rumienić. Następnie mieszając wlewać stopniowo zimny rosół. Podgrzewać do zgęstnienia. Dodać chrzan, zagotować, dodać śmietanę, doprawić do smaku.
Sos chrzanowy na zimno:
Składniki:
- 100 g gęstego majonezu
- 100 g gęstej śmietany 18 proc.
- 50 g chrzanu ze słoiczka
- 1 łyżeczkę - do 1 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta cukru (opcjonalnie)
Sos można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do ok. 2 tygodnie.
Przygotowanie:
W naczyniu miksującym umieścić wszystkie składniki sosu. Zamknąć pokrywę i blendować sos przez kilka- kilkanaście sekund. Czas blendowania zależy od prędkości.
Napisz komentarz
Komentarze