Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 26 kwietnia 2025 13:34
Reklama dotacje dla firm

Pieczeń z ryb

Pieczeń z ryb

Kilka dni temu zostaliśmy obdarowani przez naszą córkę pyszną pieczenią rybną. Postanowiłam podzielić się z Państwem przepisem na to wspaniałe w smaku i zdrowe danie. Do jedzenia ryb nie trzeba już nikogo namawiać, na naszych stołach goszczą coraz częściej. Popularne są wędzone, smażone oraz z grilla. Ja dzisiaj proponuję przygotowanie pieczeni rybnej, którą można podawać na ciepło, jako danie obiadowe, lub jako przystawka na zimno. Obie wersje z dodatkami wyrazistych w smaku sosów chrzanowych.

Składniki:

- 75 dag ryby

- 2 bułki kajzerki 

- 2 cebule

- 2 jaja 

- 2 łyżki masła

- 2 łyżki  oleju

- sól i pieprz  do smaku

- 2 – 3 łyżki posiekanej natki  pietruszki ewentualnie świeży koperek

- 2 marchwie

- 2 pietruszki

- kawałek selera

- mleko do namoczenia bułki

Przygotowanie:

Ryby dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oczyścić tzn. ściągnąć skórę i odfiletować. Przeciągnąć dłonią po mięsie, aby wyczuć czy nie zostały ości. Cebulę drobno pokroić w kostkę i na patelni dusić z dodatkiem masła lub oleju, albo mieszanki masła i oleju. Do cebuli dodać warzywa starte na tarce z drobnymi oczkami i razem poddusić. Bułkę namoczyć w mleku, można też w wodzie. Po namoczeniu odcisnąć, dodać do cebuli i warzyw, chwilę poddusić i ostudzić. Zemleć w maszynce razem z filetami rybnymi, wymieszać z posiekaną nacią pietruszki, dodać jajka, pieprz i sól do smaku. Z dokładnie wyrobionej masy uformować wałek, ułożyć w blasze lub brytfance wysmarowanej olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35-40 min. Podawać z sosem chrzanowym. Tak przygotowaną  pieczeń można podawać na ciepło, ale też na zimno. 

Sos chrzanowy na ciepło: 

- 2  łyżki masła 

- 1 łyżka mąki 

- 1-1,5 szkl. zimnego rosołu lub 

- 1-1,5 szkl. zimnego mleka 

Przygotowanie:

W rondelku stopić masło, mieszając energicznie rózgą dodawać mąkę, podsmażyć chwilę, ale nie rumienić. Następnie mieszając wlewać stopniowo zimny rosół. Podgrzewać do zgęstnienia. Dodać chrzan, zagotować, dodać śmietanę, doprawić do smaku.

Sos chrzanowy na zimno:

Składniki:

- 100 g gęstego majonezu

- 100 g gęstej śmietany 18 proc.

- 50 g chrzanu ze słoiczka

- 1 łyżeczkę - do 1 łyżki musztardy

- 1 łyżeczka soku z cytryny

- szczypta soli

- szczypta pieprzu

- szczypta cukru (opcjonalnie)

Sos można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do ok. 2 tygodnie.

Przygotowanie:

W naczyniu miksującym umieścić wszystkie składniki sosu. Zamknąć pokrywę i  blendować sos przez kilka- kilkanaście sekund. Czas blendowania zależy od prędkości. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama