Dziś polecam domowe klopsiki w delikatnym, kremowym sosie śmietanowym z porem w roli głównej. Danie przygotowane według tego przepisu możemy podać z makaronem, ryżem lub duszonymi ziemniaczkami, albo np. z kluskami kładzionymi, czy śląskimi. Klopsiki są proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie też smakują następnego dnia, gdy jeszcze bardziej przejdą aromatem sosu.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany
- pół szklanki mąki do obtoczenia mięsnych klopsików
- 1 mały por (lub pół większego)
- 200 ml bulionu warzywnego lub rosołu
- 100ml śmietanki 30 proc.
- 1 łyżeczka mąki
- olej do smażenia
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy, do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Z masy mięsnej, wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące. Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano. Klopsiki zdejmujemy z patelni. Pora dokładnie myjmy, osuszamy, kroimy w półplasterki i w rondlu podsmażamy, a raczej dusimy, przez chwilę. Całość zalewamy bulionem lub rosołem, zagotowujemy. Ja nie dodaję do sosu mąki, ale jeśli ktoś lubi zawiesiste sosy, to może śmietankę połączyć z mąką ( 2 łyżki), dodać trochę gorącego wywaru, wymieszać i przelać do rondla. Do potrawy dokładamy podsmażone. Klopsiki. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 8-10 minut, do momentu, aż sos lekko zgęstnieje. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypujemy zieleniną.
Moja rada: do obtaczania klopsików ja używam mąki żytniej pełnoziarnistej. Danie jest zdrowsze, polecane zwłaszcza dla diabetyków.
Napisz komentarz
Komentarze