Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 2 kwietnia 2025 09:38
Reklama

Klopsiki w kremowym sosie porowym

Klopsiki w kremowym sosie porowym

Dziś polecam domowe klopsiki w delikatnym, kremowym sosie śmietanowym z  porem w roli głównej. Danie przygotowane według tego przepisu możemy podać z  makaronem, ryżem lub duszonymi ziemniaczkami, albo np. z kluskami kładzionymi, czy śląskimi. Klopsiki są proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie też smakują następnego dnia, gdy jeszcze bardziej przejdą aromatem sosu.

Składniki:

- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego

- 1 jajko

- 2-3 łyżki bułki tartej

- przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany

- pół szklanki mąki do obtoczenia mięsnych klopsików

- 1 mały por (lub pół większego)

- 200 ml bulionu warzywnego lub rosołu

- 100ml śmietanki 30 proc.

- 1 łyżeczka mąki

- olej do smażenia

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy, do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Z masy mięsnej, wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące. Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano. Klopsiki zdejmujemy z patelni. Pora dokładnie myjmy, osuszamy, kroimy w półplasterki i w rondlu podsmażamy, a raczej dusimy,  przez chwilę. Całość zalewamy bulionem lub rosołem, zagotowujemy.  Ja nie dodaję do sosu mąki, ale jeśli ktoś lubi zawiesiste sosy, to może śmietankę połączyć z mąką ( 2 łyżki), dodać trochę gorącego wywaru, wymieszać i przelać do rondla. Do potrawy dokładamy podsmażone. Klopsiki. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez około  8-10 minut, do momentu, aż sos lekko zgęstnieje. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypujemy zieleniną.

Moja rada: do obtaczania klopsików ja używam mąki żytniej pełnoziarnistej. Danie jest zdrowsze, polecane zwłaszcza dla diabetyków.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama