W daniu według tego przepisu sos jest wyjątkowo aromatyczny. Łączy w sobie zarówno bogactwo warzyw, ale i dużo przypraw. Najlepiej, moim zdaniem, smakuje z dodatkiem kaszy gryczanej białej, albo ryżu. Można podawać także z puree ziemniaczanym, lub z chrupiącą bagietką. Do tak przygotowywanego dania można dodać np. pieczarki, wówczas utrzymujemy wersję wytrawną. Można także zmienić na bardziej egzotyczny i wykwintny smak, dodając ananasa z puszki, lub świeżego. Wybór należy do Państwa.
Składniki
- 500 g piersi z indyka
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 duża czerwona cebula
- 1-2 marchwie
- 2 łodygi selera naciowego – opcjonalnie
- 1 mała cukinia
- 2 małe ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 szklanki ciepłej wody, lub delikatnego rosołu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1-3 ziarna ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- szczypta soli i pieprzu
- mąka do zagęszczenia - opcjonalnie
Przygotowanie:
Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę, cukinię, seler i marchewkę obrać i pokroić w kostkę lub w talarki. Indyka pokroić w kostkę, delikatnie oprószyć mąką. Rozgrzać w rondlu lub głębokiej patelni olej i podsmażyć mięso razem z czosnkiem i cebulką, przez ok. 2-3 minuty. Mieszać, aby nie przypalić czosnku, bo będzie gorzki i zepsuje danie. Zalać mięso ciepłą wodą, lub rosołem. Dodać wszystkie przyprawy. Po 10 minutach zmniejszyć moc palnika, dodać warzywa i koncentrat pomidorowy. Gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie, ale warzywa chrupkie. Czas gotowania zależy od wielkości mięsa i warzyw. Jeżeli zagęszczamy sos mąką, to teraz: 2 łyżeczki mąki umieścić w miseczce, dodać 4 łyżki sosu z garnka, dokładnie wymieszać i przelać do garnka. Całość gotować jeszcze 2-3 minuty. Gulasz idealnie pasuje serwowany z ryżem.
Moja rada: do tak przygotowywanego mięsa można dodać inne warzywa np. dynię, różyczki kalafiora, czy batata.
Napisz komentarz
Komentarze