Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 2 kwietnia 2025 09:25
Reklama

Gulasz z indyka

Gulasz z indyka

W daniu według tego przepisu sos jest wyjątkowo aromatyczny. Łączy w sobie zarówno bogactwo warzyw, ale i dużo przypraw. Najlepiej, moim zdaniem, smakuje z dodatkiem kaszy gryczanej białej, albo ryżu. Można podawać także z puree ziemniaczanym, lub z chrupiącą bagietką. Do tak przygotowywanego dania można dodać np. pieczarki, wówczas utrzymujemy wersję wytrawną. Można także zmienić na bardziej egzotyczny i wykwintny smak,  dodając ananasa z puszki, lub świeżego. Wybór należy do Państwa. 

Składniki

- 500 g piersi z indyka

- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

- 1 duża czerwona cebula

- 1-2 marchwie

- 2 łodygi selera naciowego – opcjonalnie

- 1 mała cukinia

- 2 małe ząbki czosnku

- 4 łyżki oleju rzepakowego

- 2 szklanki ciepłej wody, lub delikatnego rosołu

- 1 łyżeczka majeranku

- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku

- 1-3 ziarna ziela angielskiego

- 1 listek laurowy

- szczypta soli i pieprzu

- mąka do zagęszczenia - opcjonalnie

Przygotowanie:

Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę, cukinię, seler i marchewkę obrać i pokroić w kostkę lub w talarki. Indyka pokroić w kostkę, delikatnie oprószyć mąką. Rozgrzać w rondlu lub głębokiej patelni olej i podsmażyć mięso razem z czosnkiem i cebulką, przez ok. 2-3 minuty. Mieszać, aby nie przypalić czosnku, bo będzie gorzki i zepsuje danie. Zalać mięso ciepłą wodą, lub rosołem. Dodać wszystkie przyprawy. Po 10 minutach zmniejszyć moc palnika, dodać warzywa i koncentrat pomidorowy. Gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie, ale warzywa chrupkie. Czas gotowania zależy od wielkości mięsa i warzyw. Jeżeli zagęszczamy sos mąką, to teraz: 2 łyżeczki mąki umieścić w miseczce, dodać 4 łyżki sosu z garnka, dokładnie wymieszać i przelać do garnka. Całość gotować jeszcze 2-3 minuty. Gulasz idealnie pasuje serwowany z ryżem.

Moja rada: do tak przygotowywanego mięsa można dodać inne warzywa np. dynię, różyczki kalafiora, czy batata. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama