Bywa, że nie ma czasu na przygotowanie jakiegoś wymyślnego dania, wówczas w sukurs przychodzą popularne kurze udka. Są łatwe, a przede wszystkim szybkie w wykonaniu. Dzisiejsze danie, to nic innego jak obsmażone kawałki kurczaka w aromatycznym sosie. Przygotowując mięso, można jednocześnie gotować kaszę lub ryż. Dodatek podsmażanych np. z poprzedniego dnia ziemniaków, też się w tym daniu obroni. Do tego spora porcja surówek i pyszny obiad gotowy.
Składniki:
- 3-5 udek z kurczaka
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- przyprawy: sól, pieprz ,papryka słodka, odrobina majeranku, liść laurowy, ziele angielskie
- kilka suszonych pomidorów z oleju - opcjonalnie
Przygotowanie:
Mięso oczyścić i pociąć na mniejsze (oddzielić pałkę od drugiej części) jeśli są to całe udka. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pomidory suszone pokroić w paski Mięso doprawić przyprawami z obu stron. Na patelni rozgrzać olej i włożyć mięso skórą do dołu. Smażyć na bardzo złoty kolor (od tego zależy kolor sosu w końcowej fazie). Do mięsa dodać cebulę i smażyć do momentu aż zacznie się rumienić. Całość zalać wodą do 3/4 wysokości mięsa, dodać sól, liść laurowy, ziele angielskie i suszone pomidory z oleju. Dusić pod przykryciem ok 30 min aż mięso będzie miękkie. Ja tego nie robię, ale jeśli ktoś lubi zawiesiste sosy to może wymieszać mąkę z wodą i zagęścić trochę sos. Ponownie zagotować. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Udka w sosie własnym posypać posiekanym koperkiem i podawać z ziemniakami i surówką.
Napisz komentarz
Komentarze