Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 2 kwietnia 2025 09:11
Reklama

Kurze udka w sosie własnym

Kurze udka w sosie własnym

Bywa, że nie ma czasu na przygotowanie jakiegoś wymyślnego dania, wówczas w sukurs przychodzą popularne kurze udka. Są łatwe, a przede wszystkim  szybkie w wykonaniu.  Dzisiejsze danie, to nic innego jak obsmażone kawałki kurczaka w aromatycznym sosie. Przygotowując mięso, można jednocześnie gotować kaszę lub ryż. Dodatek podsmażanych np. z poprzedniego dnia ziemniaków, też się w tym daniu obroni. Do tego spora porcja surówek i pyszny obiad gotowy.  

Składniki:

- 3-5  udek z kurczaka

- 1 cebula

- 2 łyżki oleju

- 1 łyżka masła

- przyprawy: sól, pieprz ,papryka słodka, odrobina majeranku, liść laurowy, ziele angielskie

- kilka suszonych pomidorów z oleju - opcjonalnie

Przygotowanie:

Mięso oczyścić i pociąć na mniejsze (oddzielić pałkę od drugiej części) jeśli są to całe udka. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pomidory suszone pokroić w paski Mięso doprawić przyprawami z obu stron. Na patelni rozgrzać olej i włożyć mięso skórą do dołu. Smażyć na bardzo złoty kolor (od tego zależy kolor sosu w końcowej fazie). Do mięsa dodać cebulę i smażyć do momentu aż zacznie się rumienić. Całość zalać wodą do 3/4 wysokości mięsa, dodać sól, liść laurowy, ziele angielskie i suszone pomidory z oleju. Dusić pod przykryciem ok 30 min aż mięso będzie miękkie.  Ja tego nie robię, ale jeśli ktoś lubi zawiesiste sosy to może wymieszać mąkę z wodą i zagęścić trochę sos. Ponownie zagotować.  W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Udka w sosie własnym posypać posiekanym koperkiem i podawać z ziemniakami i surówką.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama