Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 2 kwietnia 2025 09:56
Reklama

Łatwe, szybkie i smaczne ciasto

Łatwe, szybkie i smaczne ciasto

Dzisiaj zachęcam do przygotowania ciasta, jakiemu nie oprze się żaden łasuch.  Naprawdę jest prosty w robocie i wystarczy niewielka ilość składników. Ciasto ma wyjątkowy smak łączy dwie tekstury, głodki i delikatny krem oraz chrupiące ciasto na spodzie i na wierzchu. Jestem pewna, że ten smakołyk przypadnie Państwu do gustu i na stałe zagości jako idealny dodatek do kawy. 

Składniki:

- 4 jabłka (obrane i pokrojone w cienkie plasterki)

- 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)lub własnej roboty

- 500 ml mleka

- 4 łyżki cukru – można mniej

- 2 opakowania maślanego ciasta francuskiego

- Masło do natłuszczenia formy

- 1 jajko (do posmarowania)

- Cukier puder do posypania

Przygotowanie budyniu:

W rondelku zagotować 400 ml mleka z cukrem. W pozostałych 100 ml mleka rozpuścić proszek budyniowy i  dodać go, po odstawieniu mleka z ognia. Mieszać energicznie, postawić znów na wolnym ogniu i mieszać aż  do zgęstnienia, a następnie odstawić  do ostygnięcia.

Przygotowanie jabłek:

Obrać umyte i osuszone jabłka i pokroić w cienkie plasterki. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Formę natłuścić masłem i wyłożyć  pierwszą warstwę ciasta francuskiego. Nakłuć widelcem .Rozprowadzić ostudzony budyń na cieście, a na wierzchu ułożyć plasterki jabłek. Przykryć drugą warstwą ciasta francuskiego, delikatnie dociskając brzegi. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem, aby po upieczeniu nadać mu piękny złocisty kolor. Piec w piekarniku przez 25–30 minut, aż wierzch będzie złocisty. Po ostygnięciu posypać ciasto cukrem pudrem.

Moja rada: idealnym rozwiązaniem byłoby przygotowanie domowego budyniu z żółtkiem, świeżym masłem i z dodatkiem domowego cukru waniliowego.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama