Dzisiaj zachęcam do przygotowania ciasta, jakiemu nie oprze się żaden łasuch. Naprawdę jest prosty w robocie i wystarczy niewielka ilość składników. Ciasto ma wyjątkowy smak łączy dwie tekstury, głodki i delikatny krem oraz chrupiące ciasto na spodzie i na wierzchu. Jestem pewna, że ten smakołyk przypadnie Państwu do gustu i na stałe zagości jako idealny dodatek do kawy.
Składniki:
- 4 jabłka (obrane i pokrojone w cienkie plasterki)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)lub własnej roboty
- 500 ml mleka
- 4 łyżki cukru – można mniej
- 2 opakowania maślanego ciasta francuskiego
- Masło do natłuszczenia formy
- 1 jajko (do posmarowania)
- Cukier puder do posypania
Przygotowanie budyniu:
W rondelku zagotować 400 ml mleka z cukrem. W pozostałych 100 ml mleka rozpuścić proszek budyniowy i dodać go, po odstawieniu mleka z ognia. Mieszać energicznie, postawić znów na wolnym ogniu i mieszać aż do zgęstnienia, a następnie odstawić do ostygnięcia.
Przygotowanie jabłek:
Obrać umyte i osuszone jabłka i pokroić w cienkie plasterki. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Formę natłuścić masłem i wyłożyć pierwszą warstwę ciasta francuskiego. Nakłuć widelcem .Rozprowadzić ostudzony budyń na cieście, a na wierzchu ułożyć plasterki jabłek. Przykryć drugą warstwą ciasta francuskiego, delikatnie dociskając brzegi. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem, aby po upieczeniu nadać mu piękny złocisty kolor. Piec w piekarniku przez 25–30 minut, aż wierzch będzie złocisty. Po ostygnięciu posypać ciasto cukrem pudrem.
Moja rada: idealnym rozwiązaniem byłoby przygotowanie domowego budyniu z żółtkiem, świeżym masłem i z dodatkiem domowego cukru waniliowego.
Napisz komentarz
Komentarze