Szczególnie teraz, gdy urządzamy imprezy karnawałowe, przepisów na różne, szybkie w wykonaniu, z prostych składników, sałatki nigdy dość. Tę sałatkę można przygotować dzień wcześniej. Sałatka według dzisiejszego przepisu dobrze smakuje z razowym pieczywem, ale też doskonale z puree ziemniaczanym na ciepło.
Składniki:
- 4-5 filetów ze śledzia
- 1 spora łodyga selera naciowego
- kilka dorodnych rzodkiewek
- 1 spora cebula pokrojona w drobną kostkę
- 1 łyżka posiekanej kolendry, lub natki pietruszki
- 3-4 łyżki majonezu, lub pół na pół z dobrym gęstym jogurtem
- pieprz czarny mielony do smaku
Przygotowanie:
Filety śledziowe dobrze opłukać, a następnie wymoczyć w wodzie, lub mleku. Te moczone w mleku wydają się delikatniejsze. Wymoczone i osuszone filety śledziowe pokroić w cienkie paski i włożyć do miski, dodać starte na tarce o grubych oczkach rzodkiewki, pokrojoną w plasterki łodygę selera naciowego i cebulę pokrojoną w drobną kostkę Jeśli dodajemy jogurt naturalny , to teraz połączyć z majonezem i delikatnie wymieszać. Wlać do składników na sałatkę. Dodać posiekaną kolendrę, lub natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do półmiska, wyrównać wierzch. Można posmarować do delikatnie majonezem i udekorować zieleniną.
Napisz komentarz
Komentarze