Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 22 listopada 2024 01:29
Reklama

Lekki pasztet wielkanocny

Lekki pasztet wielkanocny

Święta tuż, tuż, a ja jak zwykle zachęcam do własnoręcznego przygotowania świątecznych dań. Powód jest prosty: jest pysznie, a ponadto wiem co jem. Jest jeszcze czas na upieczenie wyśmienitego, domowego pasztetu z różnych gatunków mięsa i warzyw. Wykonanie proste, poradzą sobie nawet nie zaawansowane w kulinarnych bojach osoby. A pasztet według tego przepisu, na wielkanocnym stole, będzie kolejną tradycyjną potrawą.

Składniki
  -  ½ kg łopatki wieprzowej
  -  ½ kg wołowiny
  -  ½ kg wątróbki drobiowej (u mnie z indyka)
  -  2 średnie marchwie
  - 1 spora  pietruszka
  - 1 cebula
  - 1/4 szt. selera  (wielkość 3 średnich jajek)
  -  5 ziarenek ziela angielskiego,
  - 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  - 3 liście laurowe
  - 1 łyżeczka ziaren jałowca
  - 1 łyżeczka soli
  - 1 czerstwa bułka
  - 2 jajka
  - 2 ząbki czosnku
  - sól, mielony biały pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
  - ½ szklanki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Do szerokiego garnka wkładamy pokrojoną w kostkę wołowinę, zalewamy ok. 1,5 litra gorącej wody, dodajemy 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liście laurowe i jałowiec. Gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną wieprzowinę i znów gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy wszystkie warzywa, gotujemy około pół godziny. Mięso powinno być miękkie. Jeśli nie gotujemy dalej. Na ostatnie 15 minut dodajemy oczyszczoną z błon wątróbkę. Nic nie wyciągamy z garnka, wszystko razem studzimy (ja zostawiłam na całą noc pod przykryciem). Na drugi dzień wyciągamy wszystkie ugotowane składniki. W wywarze, który pozostał z gotowania moczymy pokrojoną bułkę, odciskamy ją dość dokładnie. Wszystkie gatunki mięsa, wątróbkę, warzywa, przyprawy, czosnek i odciśniętą bułkę mielimy. Można zmielić dwukrotnie, ale ja robię to tylko raz. Lubię  czuć, że coś gryzę. Jedzenie papek zostawiam na jeszcze starsze lata.  Dodajemy jajka, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy wg swoich preferencji smakowych białym pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Gałka zdecydowanie powinna być. Masę dokładnie wyrabiamy ręką, aż będzie gładka. Masa powinna mieć jednolitą strukturę. Do 2 podłużnych form wyłożonym papierem do pieczenia wkładamy masę mięsną i dokładnie dociskamy mięso, aby wygnieść powietrze. Można też uderzyć formą z mięsem o blat stołu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, przez około 60-80 min. Czas pieczenia zależy od grubości pasztetu. Studzimy w foremce.
Pasztet możemy kroić w grubsze plastry i podać z konfiturą z czerwonych borówek lub z chrzanem, czy smażonymi owocami.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama