Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 22 listopada 2024 01:36
Reklama

Mazurek orzechowo - czekoladowy

Mazurek orzechowo - czekoladowy

Na świątecznym stole, do poobiedniej kawy,  nic nie zastąpi domowego ciasta. W odróżnieniu od kupowanych, choćby najlepszych w smaku, ale często robionych z miesięcznym wyprzedzeniem, nasze domowe będzie świeże i w miarę możliwości bez zbędnej chemii.  

Składniki:

Spód
- 170 g mąki pszennej tortowej
- 120 g zmielonych orzechów laskowych
- 50 g cukru
- 150 g masła    
- 1 jajko
 
Masa czekoladowa

- 80 ml śmietanki kremówki 30 proc
- 300 g czekolad mlecznej z orzechami laskowymi

- Dekoracja
- garść  posiekanych i zrumienionych na patelni orzechów laskowych

Przygotowanie:    
Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy zmielone orzechy laskowe, cukier i dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone na kawałeczki masło i miksujemy aż powstanie drobna kruszonka. Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto, łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na 30 - 60 minut.
Ciasto wkładamy pomiędzy 2 arkusze papieru do pieczenia i rozwałkujemy na placek nieco większy niż forma, żeby powstał rant ok 1-2 cm i razem z papierem przenosimy do blaszki. Górny papier zdejmujemy. Spód podziurkujemy widelcem i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wstawiamy blaszkę z ciastem i pieczemy aż ciasto będzie lekko brązowe. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Śmietankę zagotowujemy w rondelku, odstawiamy z ognia, dodajemy połamaną na kosteczki czekoladę i mieszając roztapiamy ją. Dokładnie mieszamy, a potem studzimy. Czekoladę wykładamy na  dobrze ostudzony spód. Udekorujemy posiekanymi i zrumienionym orzechami laskowymi, lub włoskimi, lub uprażonymi płatkami migdałowymi.

Moja rada: taki spód można posmarować cienką warstwą dżemu, na to poukładać suszone śliwki, a na całość wylać jeszcze płynną masę czekoladową. Można też na dżemie wyłożyć różne bakalie, np. takie jak na keks i całość zalać polewą czekoladową.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama