Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 22 listopada 2024 00:57
Reklama

Jaja z awokado i sałatą

Jaja z awokado i sałatą

W większości polskich domów, aby Wielkanoc od kulinarnej strony była tradycyjna, to nie może na stole zabraknąć jajek. I słusznie. Jajko to główny symbol tych świąt. Jajo symbolizuje płodność i początek nowego życia. Jajka już od Wielkiej Soboty zaczynają grać pierwszoplanową rolę. Koszyczek z wielkanocną święconką nie może istnieć bez jaj, ani tym bardziej wielkanocne śniadanie, kiedy to jajko pełni rolę podobną do wigilijnego opłatka i nim dzielimy się podczas wzajemnych życzeń, przed rozpoczęciem biesiadowania. Najczęściej wśród wielkanocnych jaj priorytet stanowią ugotowane na twardo jaja i pisanki. Szczególnie pisanki, to wyjątkowo piękna tradycja i nieodzowny element świątecznych dekoracji. Ale jaja na wielkanocnym stole nie muszą pojawiać się jedynie w wersji  na twardo  z majonezem. Zachęcam do podania jajek w nieco zmienionym towarzystwie.

Składniki na 2-4 porcje

- 2 garście roszponki
- 2 jajka
- suszone pomidory z oliwy
- kilka marynowanych oliwek
- 3-4  plasterki szynki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 awokado
- 1-2 łyżki posiekanego świeżego koperku
- sok z 1/2 cytryny
- kilka filecików anchois, ale niekoniecznie
- 2 rzodkiewki
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- papryczka chili, niekoniecznie

Sposób przygotowania
Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Kroimy je na ćwiartki. Roszponkę wykładamy na duże talerze, na niej układamy jajka, pokrojone na mniejsze kawałki, pomidory, oliwki i szynkę. Jeśli dodajemy fileciki anchois, to wykładamy teraz. Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Dokładamy na talerze. Dodajemy pokrojone w cienkie plasterki rzodkiewki i  siekamy szczypiorek. Rozrzucamy równomiernie na sałatce. Całość posypujemy koperkiem. Skrapiamy oliwą, lub zalewą z oliwy z pomidorów suszonych. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

Moja rada: do dania możemy dodać także małe cebulki, lub czosnek z marynaty, czy paprykę z zalewy słodko kwaśnej. Danie można poprzez różne dodatki, urozmaicać według własnego gustu.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama