W większości polskich domów, aby Wielkanoc od kulinarnej strony była tradycyjna, to nie może na stole zabraknąć jajek. I słusznie. Jajko to główny symbol tych świąt. Jajo symbolizuje płodność i początek nowego życia. Jajka już od Wielkiej Soboty zaczynają grać pierwszoplanową rolę. Koszyczek z wielkanocną święconką nie może istnieć bez jaj, ani tym bardziej wielkanocne śniadanie, kiedy to jajko pełni rolę podobną do wigilijnego opłatka i nim dzielimy się podczas wzajemnych życzeń, przed rozpoczęciem biesiadowania. Najczęściej wśród wielkanocnych jaj priorytet stanowią ugotowane na twardo jaja i pisanki. Szczególnie pisanki, to wyjątkowo piękna tradycja i nieodzowny element świątecznych dekoracji. Ale jaja na wielkanocnym stole nie muszą pojawiać się jedynie w wersji na twardo z majonezem. Zachęcam do podania jajek w nieco zmienionym towarzystwie.
Składniki na 2-4 porcje
- 2 garście roszponki
- 2 jajka
- suszone pomidory z oliwy
- kilka marynowanych oliwek
- 3-4 plasterki szynki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 awokado
- 1-2 łyżki posiekanego świeżego koperku
- sok z 1/2 cytryny
- kilka filecików anchois, ale niekoniecznie
- 2 rzodkiewki
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- papryczka chili, niekoniecznie
Sposób przygotowania
Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Kroimy je na ćwiartki. Roszponkę wykładamy na duże talerze, na niej układamy jajka, pokrojone na mniejsze kawałki, pomidory, oliwki i szynkę. Jeśli dodajemy fileciki anchois, to wykładamy teraz. Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Dokładamy na talerze. Dodajemy pokrojone w cienkie plasterki rzodkiewki i siekamy szczypiorek. Rozrzucamy równomiernie na sałatce. Całość posypujemy koperkiem. Skrapiamy oliwą, lub zalewą z oliwy z pomidorów suszonych. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Moja rada: do dania możemy dodać także małe cebulki, lub czosnek z marynaty, czy paprykę z zalewy słodko kwaśnej. Danie można poprzez różne dodatki, urozmaicać według własnego gustu.
Napisz komentarz
Komentarze