Zakresy wartości indeksu glikemicznego
Dzięki obliczeniu indeksu glikemicznego doskonale wiemy, które produkty spożywcze mogą wywoływać skoki poziomu cukru we krwi lub też zapewniają oczekiwaną stabilność. Skala IG zaczyna się od 0 i kończy na 100, gdzie 100 to czysta glukoza. Wyróżniamy 3 zakresy wartości IG, oto one:
- Niski IG (0-55) – produkty o niskim indeksie glikemicznym powodują powolne, stopniowe podnoszenie poziomu glukozy we krwi. Należą do nich m.in. warzywa (np. szpinak, brokuły), większość owoców (np. jabłka, jagody), produkty pełnoziarniste (np. komosa ryżowa, brązowy ryż) oraz rośliny nasion strączkowych (np. soczewica, ciecierzyca). Jeśli chcesz jeść zdrowe posiłki z niskim IG, to dobrym pomysłem mogą być usługi cateringowe dostępne np. na stronie https://www.tani-catering-dietetyczny.pl/.
- Średni IG (56-69) – z kolei produkty o średnim IG mają umiarkowany wpływ na poziom glukozy. Przykładem są makarony, otręby, banany, ziemniaki czy owsianka.
- Wysoki IG (70-100) – w tym przypadku występuje szybki wzrost poziomu cukru we krwi. To przede wszystkim produkty wysokoprzetworzone, białe pieczywo, słodycze czy też napoje słodzone itd.
Jak produkty z wysokim indeksem glikemicznym wpływają na zdrowie?
Spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym powoduje szereg niekorzystnych skutków dla naszego organizmu. Na samym początku dochodzi do gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi, co z kolei prowadzi do równie szybkiego wydzielania insuliny. W bardzo krótkim czasie możesz poczuć nagły przypływ energii, jednak już po godzinie czy dwóch poziom cukru we krwi drastycznie spadnie, a to doprowadzi do senności, uczucia zmęczenia i problemów z koncentracją. Długotrwałe spożywanie produktów z wysokim IG może mieć wiele negatywnych konsekwencje dla naszego zdrowia, takich jak:
- ryzyko rozwoju insulinooporności lub cukrzycy typu 2;
- nadwaga i otyłość;
- nadciśnienie tętnicze krwi;
- choroby cywilizacyjne np. nowotwory;
- choroby układu krążenia i wieńcowe.
Produkty z niskim indeksem glikemicznym – dlaczego warto je wybierać?
Jeśli masz problem z przygotowaniem posiłków, składających się z produktów spożywczych z niskim IG, to skorzystaj z usług cateringowych np. ze strony https://www.tania-dieta-pudelkowa.pl/. Pamiętaj, że sięganie po produkty o niskim indeksie glikemicznym sprawia, że glukoza zostaje stopniowo uwolniona do krwi, co sprawia, że energia z posiłków będzie dostarczana w znacznie dłuższym czasie. W konsekwencji brak gwałtownych skoków i spadków poziomu cukru wpływa także na lepsze samopoczucie i stały poziom energii przez cały dzień. Jeśli Twoim celem jest utrata zbędnych kilogramów, to również postaraj się wybierać głównie produkty z niskim IG.