Dzisiaj proponuję dwa w jednym, czyli zupa i drugie danie razem. Aby jeszcze bardziej zwiększyć sytość tego dania można podać ją z kromką chleba. Ale sytość i zarazem gęstość zapewniają w niej mięso i ziemniaki. Zupa z mielonym to rozgrzewające, jesienne danie. Sprawdzi się podczas krótkich, szarych i chłodnych dni. Ta zupa powstała z połączenia różnych przepisów na podobne dania, przygotowywane w wielu kuchniach świata. Są w niej wpływy z kuchni meksykańskiej i węgierskiej, są też te, zaczerpnięte od zachodnich sąsiadów. Poza mięsem mielonym, znajdzie się kukurydza, fasola, a także pomidory i oczywiście bukiet aromatycznych ziół. Sekret tego dania tkwi w prostocie. Nic skomplikowanego i nic czego nie znamy z przygotowania innych zup. Podsmażona w garnku na oleju cebula, czosnek, a także włoszczyzna. Charakteru i wyjątkowości tej zupie nadajemy pod koniec gotowania.
Składniki:
- ok. 1,5 litra wody
- 300 g mięsa mielonego - może być mieszanka
- 2-3 duże ziemniaki,
- 2 duże marchewki,
- łodyga selera naciowego,
- 1 korzeń pietruszki,
- biała część pora,
- 1 spora cebula,
- 3- 4 ząbki czosnku,
- 200 ml śmietany 12 proc.,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i zalać wodą (1,5 l). Podgotować je krótko, a następnie zdjąć z ognia i odcedzić. Wody nie wylewać. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka, a pora w pół plastry. Następnie podsmażyć warzywa na rozgrzanym oleju w dużym garnku, po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lub pokroić w piórka, czy w kostkę. Warzywa dodać do pozostałych. Zamieszać całość dokładnie i podsmażyć. Do podsmażonych warzyw dodać mięso mielone, pieprz, sól i słodką paprykę. Smażyć całość, aż warzywa zmiękną, ale wciąż będą jędrne i chrupkie. Do warzyw dodać ziemniaki oraz wodę i doprowadzić całość do wrzenia. Gotową zupę zdjąć z ognia. Na końcu dodać śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.
Moja rada: podgotowanych ziemniaków nie trzeba odcedzać, wystarczy odrobiną zimnej wody zatrzymać proces gotowania. Do tej zupy można dodać inne ulubione warzywa.
Napisz komentarz
Komentarze