Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 4 grudnia 2024 08:48
Reklama

Jesienna zupa

Jesienna zupa

Dzisiaj proponuję dwa w jednym, czyli zupa i drugie danie razem. Aby jeszcze bardziej zwiększyć sytość tego dania można podać ją z kromką chleba. Ale sytość i zarazem gęstość  zapewniają w niej mięso i ziemniaki.  Zupa z mielonym to rozgrzewające, jesienne  danie. Sprawdzi się podczas krótkich, szarych i chłodnych dni. Ta zupa powstała z połączenia różnych przepisów na podobne dania, przygotowywane w wielu kuchniach świata. Są w niej wpływy z kuchni meksykańskiej i węgierskiej, są też te, zaczerpnięte od zachodnich sąsiadów. Poza mięsem mielonym, znajdzie się  kukurydza,  fasola, a także pomidory i oczywiście bukiet aromatycznych ziół. Sekret tego dania tkwi w prostocie. Nic skomplikowanego  i nic czego nie znamy z przygotowania innych zup. Podsmażona w garnku na oleju cebula, czosnek, a także włoszczyzna. Charakteru i wyjątkowości tej zupie nadajemy pod koniec gotowania.

Składniki:

- ok. 1,5 litra wody

- 300 g mięsa mielonego - może być mieszanka

- 2-3 duże ziemniaki,

- 2 duże marchewki,

- łodyga selera naciowego,

- 1 korzeń pietruszki,

- biała część pora,

- 1 spora cebula,

- 3- 4 ząbki czosnku,

- 200 ml śmietany 12 proc.,

- 1 łyżeczka słodkiej papryki,

- olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i zalać wodą (1,5 l). Podgotować je krótko, a następnie zdjąć z ognia i odcedzić. Wody nie wylewać. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka, a pora w pół plastry. Następnie podsmażyć warzywa na rozgrzanym oleju w dużym garnku, po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć  na tarce o grubych oczkach, lub pokroić w piórka, czy w kostkę. Warzywa dodać do pozostałych. Zamieszać całość dokładnie i podsmażyć. Do podsmażonych warzyw dodać mięso mielone, pieprz, sól i słodką paprykę. Smażyć całość, aż warzywa zmiękną, ale wciąż będą jędrne i chrupkie. Do warzyw dodać ziemniaki oraz wodę i doprowadzić całość do wrzenia. Gotową zupę zdjąć z ognia. Na końcu dodać śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.

Moja rada: podgotowanych ziemniaków nie trzeba odcedzać, wystarczy odrobiną zimnej wody zatrzymać proces gotowania. Do tej zupy można dodać inne ulubione warzywa.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama