Ten smakołyk, to klasyk wśród wypieków. Właściwie nie znam nikogo kto nie lubi tego ciasta, mimo, że jest ono dość słodkie. Tę słodycz można zniwelować gorzką kawą, czy herbatą, orzechami itp.
Składniki na 2 blaty bezowe po 19 cm
- 200 g białek – z ok. 5 średnich jaj
- szczypta soli
- drobny cukier (200 g)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi) (10 g)
- 1 łyżeczka octu (spirytusowy) (3 g)
Składniki na krem kawowy:
- Mascarpone (250 g)
- Śmietana 36 proc. (500 g)
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej drobno mielonej (10 g)
- Orzechy (20 g)
Sposób wykonania blatów:
Oddzielić białka od żółtek. Białka umieścić w dużej misce, zaś żółtka odłożyć np. do zrobienia makaronu w stylu Carbonati, czy do kruchego ciasta. Do białek dodać szczyptę soli, a następnie ubijać mikserem - zaczynając od mniejszych obrotów miksera. Obroty zwiększać stopniowo. Białka ubijać nie dłużej niż ok. 3 minuty, aby nie przebić pęcherzyków powietrza. Następnie dodawać stopniowo cukier. Po każdej łyżce miksować na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą, ale także całkowicie w niej rozpuści. Gdy zużyjemy już cały cukier, wlać sporą łyżeczkę octu oraz dodać mąkę ziemniaczaną. Miksować już tylko chwilę. Powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa.
Przygotować dwa kawałki papieru do pieczenia. Używając np. talerza odrysować ołówkiem okrąg o średnicy ok. 19 cm. Obcinamy pozostawiając margines papieru, tak, aby oba blaty zmieściły się na jednej blasze do pieczenia. Jeśli się nie mieszczą, to pieczemy jednocześnie na dwóch blachach. Na blasze umieszczamy wycięte okręgi z papieru i nakładamy pianę na środek każdego okręgu. Równo rozprowadzamy pianę na całej powierzchni, aż do śladów ołówka. Powierzchnia nie musi być równa. Blachy umieścić w piekarniku nagrzanym do 100 stopni i piec w tej temperaturze przez ok. 2 godz. Po wyłączeniu piekarnika, blaty zostawić jeszcze w środku pieca przez min. 4 godziny. Blaty bezowe najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Krem kawowy
Sposób wykonania:
Śmietanę ubić na sztywno, następnie dodać ser mascarpone i jeszcze chwilę ubijać, ale nie za długo, jedynie do połączenia składników. Dodać kawę i posiekane orzechy np. włoskie jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Składanie ciasta: przełożyć blaty kremem i można przystroić stróżkami karmelu, kawą i orzechami.
Napisz komentarz
Komentarze