Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 4 grudnia 2024 08:57
Reklama

Tort bezowy z kremem kawowym

Tort bezowy z kremem kawowym

 Ten smakołyk, to klasyk wśród wypieków. Właściwie nie znam nikogo kto nie lubi tego ciasta, mimo, że jest ono dość słodkie. Tę słodycz można zniwelować gorzką kawą, czy herbatą, orzechami itp. 

Składniki na 2 blaty bezowe po 19 cm

- 200 g białek – z ok. 5 średnich jaj

- szczypta soli

- drobny cukier (200 g)

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi) (10 g)

-  1 łyżeczka octu (spirytusowy) (3 g)

Składniki na krem kawowy:  

- Mascarpone (250 g)

- Śmietana 36 proc. (500 g)

- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej drobno mielonej (10 g)

- Orzechy (20 g)

Sposób wykonania blatów:

Oddzielić białka od żółtek. Białka umieścić w dużej misce, zaś żółtka odłożyć np. do zrobienia makaronu w stylu Carbonati, czy do kruchego ciasta. Do białek dodać szczyptę soli, a następnie ubijać mikserem - zaczynając od mniejszych obrotów miksera. Obroty zwiększać stopniowo. Białka ubijać nie dłużej niż ok. 3 minuty, aby nie przebić pęcherzyków powietrza. Następnie dodawać stopniowo cukier. Po każdej łyżce miksować na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą, ale także całkowicie w niej rozpuści. Gdy zużyjemy już cały cukier, wlać sporą łyżeczkę octu oraz dodać mąkę ziemniaczaną. Miksować już tylko chwilę. Powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa.

Przygotować dwa kawałki papieru do pieczenia. Używając np. talerza odrysować ołówkiem okrąg o średnicy  ok. 19 cm. Obcinamy pozostawiając margines papieru, tak, aby oba blaty zmieściły się na jednej blasze do pieczenia. Jeśli się nie mieszczą, to pieczemy jednocześnie na dwóch blachach. Na blasze umieszczamy wycięte okręgi z papieru i nakładamy pianę na środek każdego okręgu. Równo rozprowadzamy pianę na całej powierzchni, aż do śladów ołówka. Powierzchnia nie musi być równa. Blachy umieścić w piekarniku nagrzanym do 100 stopni i piec w tej temperaturze przez ok. 2 godz. Po wyłączeniu piekarnika, blaty zostawić jeszcze w środku pieca przez min. 4 godziny. Blaty bezowe najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Krem kawowy

Sposób wykonania:

Śmietanę ubić na sztywno, następnie dodać ser mascarpone i jeszcze chwilę ubijać, ale nie za długo, jedynie do połączenia składników. Dodać kawę i posiekane orzechy np. włoskie jeszcze raz dokładnie wymieszać.

Składanie ciasta: przełożyć blaty kremem i można przystroić stróżkami  karmelu, kawą i orzechami.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama