Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 21 listopada 2024 07:36
Reklama

Rydze lub pieczarki w sosie

Rydze lub pieczarki w sosie

Właściwie kończy się sezon na dary lata i jesieni. Pomidory dojrzewają już tylko w ciemnych spiżarniach, warzywa zakopane w piasku, reszta na swoją kolej czeka w zamrażarkach lub słoikach. Dzisiejszy przepis  podaję z myślą o tych, którzy zblanszowane lub w sosie własnym grzyby przechowują w formie mrożonek. Zamiast rydzów można też użyć świeżych pieczarek. Pod warunkiem, że będą całkiem białe, bardzo świeże, bo inaczej z tych lekko zbrązowiałych i zwiędniętych nie wydobędziemy już ani extra smaku, ani aromatu.

Składniki:

- 250 g rydzów

- 1 łyżka oleju rzepakowego

- 1 łyżka masła

- 2 ząbki czosnku

- 60 ml białego wina wytrawnego, opcjonalnie

- 125 ml domowego przecieru pomidorowego, passaty lub zmiksowanych świeżych pomidorów, obranych i bez gniazd nasiennych

- 50 ml śmietanki kremówki

- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki

- 10 krewetek tygrysich (obranych)- opcjonalnie

Przygotowanie:

Rydze powoli rozmrozić. Najlepiej zostawić na kilka godzin na półce w lodówce. Jeśli  kapelusze są duże to pokroić je na mniejsze kawałki o podobnej wielkości, najlepiej na ćwiartki. Mrożone krewetki (jeśli ich używamy) całkowicie rozmrozić, podobnie jak rydze, opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Na większej patelni rozgrzać olej z masłem, dodać pokrojony na cienkie plasterki czosnek oraz grzyby i smażyć na większym ogniu przez około 1,5 -2 minut co chwilę mieszając. W trakcie smażenia doprawić solą i pieprzem. Smażymy grzyby na większym ogniu, aby uniknąć ponownego puszczenia soków, rydze, w miarę możliwości pozostaną jędrne.

Zwiększyć jeszcze ogień i wlać wino a po chwili przecier pomidorowy. Na większym ogniu zagotować. Doprawić solą oraz pieprzem. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować sos przez około 1,5 minuty. Na patelnię z sosem włożyć krewetki i gotować z każdej strony jeszcze przez około minutę. Zmniejszyć ogień, dodać śmietankę kremówkę oraz natkę pietruszki i mieszając zagotować przez 10 sekund.

Propozycja podania:

Podawać z białym pieczywem, albo z ryżem lub makaronem. Moja rada: w tak przygotowanym sosie doskonale sprawdzą się także świeże pieczarki lub np. żółte gąski.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama