Kanapki to popularny i podstawowy składnik naszego menu. Często zabierany je do szkoły lub do pracy. Robione są na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Jemy je na zimno i na ciepło. Dzisiaj podaję przepis na zdrowy i pożywny dodatek do kanapek. Kanapki z pieczenią można uzupełnić ulubionymi dodatkami warzywnymi lub sosami.
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego :u mnie 500 g łopatki i 500 gramów drobiowego
- 2-3 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżeczki majeranku
- szklanka warzyw pokrojonych w słupki, może być nieco więcej
- 2 ząbki czosnku (lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego)
- 1 cebula
- 2 łyżeczki majeranku
- ok. 2 łyżeczki soli
- trochę mielonego pieprzu do smaku
Wykonanie:
Mięso mielone wkładamy do dużej miski i dodajemy wszystkie składniki z powyższej listy. Jeśli będziemy używać czosnku świeżego musimy przecisnąć go przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy dłońmi, a następnie, też dłońmi, wyrabiamy na jednolitą masę.
Przygotowujemy foremkę, najlepiej keksówkę, o wymiarach ok. 12-25 cm, którą wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem. Przekładamy do niej wyrobione mięso, ugniatając, aby pozbyć się powietrza, rozkładamy po całej foremce, wierzch ładnie równamy. Foremkę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez około 40 minut. Po tym czasie ściągamy folię aluminiową i pieczemy jeszcze przez około 20 minut. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, a następnie z blaszki. Możemy jeść na ciepło. A po wystudzeniu pieczeń doskonale nada się do kanapek.
Moja rada: tak przygotowane mięso możemy ukształtować w podłużny bochenek, zawinąć w papier do pieczenia i upiec na wolnym ogniu w sporej patelni z pokrywką. Czas pieczenia zależy od grubości ukształtowanego bochenka mięsa. Ważne, aby w trakcie pieczenia ostrożnie, chwytając za papier odwrócić pieczeń na drugą stronę.
Napisz komentarz
Komentarze