Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 21 listopada 2024 08:09
Reklama

Pieczeń do kanapek lub do obiadu

Pieczeń do kanapek lub do obiadu

Kanapki to popularny i podstawowy składnik naszego menu. Często zabierany je do szkoły lub do pracy. Robione są na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Jemy je na zimno i na ciepło. Dzisiaj podaję przepis na zdrowy i pożywny dodatek do kanapek. Kanapki z pieczenią można uzupełnić ulubionymi dodatkami warzywnymi lub sosami. 

Składniki:

- 1 kg mięsa mielonego :u mnie 500 g łopatki i 500 gramów drobiowego

- 2-3 jajka

- 2 łyżki bułki tartej

- 2 łyżeczki majeranku

- szklanka warzyw pokrojonych w słupki, może być nieco więcej

- 2 ząbki czosnku (lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego)

- 1 cebula

- 2 łyżeczki majeranku

- ok. 2 łyżeczki soli

- trochę mielonego pieprzu do smaku

Wykonanie:

Mięso mielone wkładamy do dużej miski i dodajemy wszystkie składniki z powyższej listy. Jeśli będziemy używać czosnku świeżego musimy przecisnąć go przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy dłońmi, a następnie, też dłońmi, wyrabiamy na jednolitą masę.

Przygotowujemy foremkę, najlepiej keksówkę, o wymiarach ok. 12-25 cm, którą wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem. Przekładamy do niej wyrobione mięso, ugniatając, aby pozbyć się powietrza, rozkładamy po całej foremce, wierzch ładnie równamy. Foremkę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez około 40 minut. Po tym czasie ściągamy folię aluminiową i pieczemy jeszcze przez około 20 minut.  Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, a następnie z blaszki. Możemy jeść na ciepło. A po wystudzeniu pieczeń doskonale nada się do kanapek.

Moja rada: tak przygotowane mięso możemy ukształtować w podłużny bochenek, zawinąć w papier do pieczenia i upiec na wolnym ogniu w sporej patelni z pokrywką. Czas pieczenia zależy od grubości ukształtowanego bochenka mięsa. Ważne, aby w trakcie pieczenia ostrożnie, chwytając za papier odwrócić pieczeń na drugą stronę.  


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklamadotacje rpo
Reklama