Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 21 listopada 2024 08:09
Reklama

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Babka piaskowa jest niezwykle uniwersalnym i dość prostym w wykonaniu ciastem. Pasuje na każdą okazję, lub bez okazji. W zależności od upodobań i dla urozmaicenia smaku  babkę można podać polaną musem np. truskawkowym (w zimie mrożonym) lub z mango.  Ja osobiście preferuję ciasta bez proszku do pieczenia, ale przepis na tę babkę  podaję na prośbę stałej Czytelniczki.

Składniki:

- 1 pełniejsza szklanka mąki pszennej - około 170 g

- 1 szklanka skrobi ziemniaczanej - 190 g

- 1 szklanka oleju roślinnego - 230 g

- 3/4 szklanki cukru drobnego - 190 g

- 5 średnich lub 4 duże jajka

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- opcjonalnie 1 cytryna

lukier lub cukier puder

Przygotowanie:

Formę do pieczenia wysmarować odrobiną  masła lub oleju oraz 2 łyżkami bułki tartej lub wiórków kokosowych do obsypania od wewnątrz formy. W mniejszej misce umieścić razem wszystkie, poza cukrem, sypkie składniki. Bardzo dokładnie, ale delikatnie, żeby nie rozsypać - wymieszać. Można to zrobić zwykłą łyżką lub trzepaczką ręczną do wypieków. W dużej, metalowej lub szklanej misce umieścić około 3/4 drobnego cukru i wbić pięć średniej wielkości jajek. Cukier zwykły można zamienić na trzcinowy lub brązowy. Jajka z cukrem ubić mikserem na najwyższych obrotach przez minimum trzy minuty. To bardzo ważny etap. Słodka masa jajeczna powinna zamienić się w biały puch.  Zmniejszyć moc miksera. Do masy jajecznej wlewać cienką strużką olej roślinny: rzepakowy, ryżowy lub z pestek winogron. Po dodaniu oleju do masy jajecznej wyłączyć mikser i wsypać mieszankę składników sypkich. Wymieszać ciasto łyżką lub ręczną trzepaczką kuchenną. Po wymieszaniu ciasto jest już gotowe do przełożenia do formy. Ale jeśli chcemy, to można, po dokładnym wyszorowaniu 1 cytryny otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Oba te składniki można dodać do ciasta. Delikatnie wymieszane ciasto przelać do formy, umieść w piekarniku na środkowej półce, nagrzanym do 175 stopni (grzanie góra/dół). Po około 45 minutach sprawdzamy czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchylić drzwi piekarnika i wbić w ciasto drewniany patyczek. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już upieczone. 

Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika. Po 10 minutach ciasto można wyjąć z piekarnika

Moja rada:  - polecam wyjąć babkę z foremki jeszcze ciepłą. Ostrożnie przełożyć ciasto na kratkę do przestudzenia. Jeszcze ciepłą babkę można oprószyć cukrem pudrem. Lukrujemy i polewamy czekoladą po przestudzeniu.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklamadotacje rpo
Reklama