Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 21 listopada 2024 07:21
Reklama

Lava cake

Lava cake

Czyli czekoladowe ciastko z wypływającym, jak lawa,  środkiem. Dzisiaj proponuję przepyszny, szybki w wykonaniu deser, idealny dla czekoladowych łasuchów. Lava cake zadowoli każdego, nawet największego przeciwnika słodkości. Lava cake inaczej fondant czekoladowy - przygotowujemy w niewielkich kokilkach do zapiekania. Piecze się je stosunkowo krótko, dzięki czemu w środku powinniśmy uzyskać płynną czekoladę. Zjadamy zaraz po upieczeniu! Gorący fondant czekoladowy smakuje najlepiej i ma najsmaczniejszą konsystencję.

Z przepisu można przygotować 2 duże, średnica foremki u podstawy ok. 10 cm, wysokość 4 cm,  o pojemność 200 ml, lub 3 - 4 mniejsze porcje deseru. Można też sięgnąć np. po wyższe kokilki. 

Składniki

 - 2 - 4 porcje

- 100 g gorzkiej czekolady min. 70 proc. kakao

- 50 g masła + do posmarowania foremek

- 2 - 3 jajka zależy od wielkości jajek

- 4 łyżki cukru

- mała szczypta soli

- 1 łyżka mąki + do posypania foremek

Przygotowanie:

Foremki od środka  należy bardzo dokładnie wysmarować masłem, a następnie oprószyć mąką. Piekarnik i blaszkę do pieczenia nagrzać do 200 stopni C. Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce, uważając aby temp. nie była za wysoka i aby czekolada się nie zwarzyła). Wymieszać na gładką masę. Jajka wbić do miski, dodać cukier i sól i krótko wymieszać rózgą na jednolitą masę, nie ubijać. Dodać mąkę i wymieszać. Dodać roztopioną masę czekoladową i wymieszać rózgą na jednolitą masę. Masę wlać do przygotowanych foremek i wstawić na blaszkę w piekarniku. Piec przez 8 minut. Wyjąć z piekarnika, odczekać 1-2 minuty i delikatnie wyłożyć na talerzyki. Udekorować cukrem pudrem. 

Moja rada: deser można podać np. z gałką lodów waniliowych, lub ze świeżymi, miękkimi owocami - truskawki i maliny. W zimie  można wykorzystać owoce z syropu. Dla podniesienia walorów estetycznych i smakowych lody można ułożyć na piasku ze zmielonego i wysuszonego ciasta czekoladowego.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklamadotacje rpo
Reklama