Czyli czekoladowe ciastko z wypływającym, jak lawa, środkiem. Dzisiaj proponuję przepyszny, szybki w wykonaniu deser, idealny dla czekoladowych łasuchów. Lava cake zadowoli każdego, nawet największego przeciwnika słodkości. Lava cake inaczej fondant czekoladowy - przygotowujemy w niewielkich kokilkach do zapiekania. Piecze się je stosunkowo krótko, dzięki czemu w środku powinniśmy uzyskać płynną czekoladę. Zjadamy zaraz po upieczeniu! Gorący fondant czekoladowy smakuje najlepiej i ma najsmaczniejszą konsystencję.
Z przepisu można przygotować 2 duże, średnica foremki u podstawy ok. 10 cm, wysokość 4 cm, o pojemność 200 ml, lub 3 - 4 mniejsze porcje deseru. Można też sięgnąć np. po wyższe kokilki.
Składniki
- 2 - 4 porcje
- 100 g gorzkiej czekolady min. 70 proc. kakao
- 50 g masła + do posmarowania foremek
- 2 - 3 jajka zależy od wielkości jajek
- 4 łyżki cukru
- mała szczypta soli
- 1 łyżka mąki + do posypania foremek
Przygotowanie:
Foremki od środka należy bardzo dokładnie wysmarować masłem, a następnie oprószyć mąką. Piekarnik i blaszkę do pieczenia nagrzać do 200 stopni C. Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce, uważając aby temp. nie była za wysoka i aby czekolada się nie zwarzyła). Wymieszać na gładką masę. Jajka wbić do miski, dodać cukier i sól i krótko wymieszać rózgą na jednolitą masę, nie ubijać. Dodać mąkę i wymieszać. Dodać roztopioną masę czekoladową i wymieszać rózgą na jednolitą masę. Masę wlać do przygotowanych foremek i wstawić na blaszkę w piekarniku. Piec przez 8 minut. Wyjąć z piekarnika, odczekać 1-2 minuty i delikatnie wyłożyć na talerzyki. Udekorować cukrem pudrem.
Moja rada: deser można podać np. z gałką lodów waniliowych, lub ze świeżymi, miękkimi owocami - truskawki i maliny. W zimie można wykorzystać owoce z syropu. Dla podniesienia walorów estetycznych i smakowych lody można ułożyć na piasku ze zmielonego i wysuszonego ciasta czekoladowego.
Napisz komentarz
Komentarze