Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 21 listopada 2024 11:20
Reklama

Flaki cielęce na rosole

Flaki cielęce na rosole

Autor: Pixabay

Flaczki cielęce to potrawa, którą albo się lubi, albo nienawidzi. Smakoszom to danie kojarzy nam się z tradycyjną kuchnią naszych mam i babć. Kto, jak nie one, umiały wyśmienicie przyrządzić tę oryginalną zupę. Dzisiejszy przepis na flaczki cielęce jest tradycyjny, pochodzi ze starych notatek i nie może się nie udać. Warto go wypróbować, jeśli mamy ochotę przygotować rozgrzewające aromatyczne danie, w sam raz na jesień.

Składniki:

- 50 dag cielęcych flaków 

- 3 marchewki 

- 0.5 łodygi selera naciowego

- 1 średni korzeń pietruszki

- 1 cebula

- trochę soli

- 3 liście laurowe

- 4 kulki ziela angielskiego

- 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru

- 1 łyżeczka papryki w proszku

- 1- 2 łyżeczki majeranku

- 1//2 kg wołowiny rosołowej, lub 1 kg kości wołowych

- 2 łyżki smalcu - opcjonalnie 

Przygotowanie:

Najlepiej zacząć od umycia wołowiny rosołowej, lub kości wołowych i zalania ich osoloną wodą z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i ziarenek pieprzu i zagotowania na wolnym ogniu. W osobnym garnku zagotować flaki cielęce, uprzednio porządnie opłukane. Kiedy woda zacznie wrzeć, odcedzić flaki, następnie ponownie zalać je zimną wodą i znów zagotować. Powtórzyć tę operację jeszcze raz. Za trzecim razem zostawić gotujące się flaki w garnku i gotować aż do uzyskania odpowiedniej miękkości. Obrać marchew, seler oraz pietruszkę i pokroić w słupki, lub kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Ugotowane flaki odcedzić i można przesmażyć je na oleju, lub na 2 łyżkach smalcu. Tę czynność można pominąć. Następnie całość zalać wywarem z mięsa, lub kości. Dodać warzywa i majeranek, gotować do momentu, aż będą miękkie, ale wciąż jędrne. Warzyw nie rozgotować. Zupę przyprawić startym imbirem, papryką i solą. Flaczki cielęce najlepiej podawać z bułką pszenną. To świetny pomysł na jesienny obiad, lub ciepłą kolację. 



 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama