Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 21 listopada 2024 10:12
Reklama dotacje rpo

Łosoś z domowym pesto

Łosoś z domowym pesto

W handlu dostępnych jest kilka rodzajów łososia. W zależności od gatunku ryba ta może różnić się wartościami odżywczymi. Różnicę zaobserwować można szczególnie pod względem zawartości tłuszczu. Łosoś jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i wysokiej jakości białko, składające się z kompletu aminokwasów egzogennych. Obecne w łososiu kwasy omega-3 określane są jako niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Niezbędne, ponieważ organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie ich wyprodukować, dlatego konieczne jest zajadanie się rybami, aby uzupełnić braki. Większość gatunków łososia można traktować również jako doskonałe źródło witamin A, D, E, B6, wapnia, żelaza, fosforu, cynku i magnezu.

Składniki:

Pesto

- 2 duże pęczki bazylii, lub mieszanka z natką pietruszki

- 3 ząbki czosnku

- 1 łyżka soku z cytryny 

- 100 g parmezanu, lub podobnego sera

- garść orzechów pinii, lub ziemnych, albo włoskich

- ok 100 ml oliwy, lub bezsmakowego oleju

- sól do smaku

- pieprz do smaku

Łosoś

- ok. 500 g łososia

- 2 łyżki oleju 

- ½ cytryny

- szczypta soli

- pieprz czarny świeżo zmielony

Przygotowanie:

Łososia dokładnie myjemy i zdejmujemy skórę. Skórę można zostawić, ale ja zdejmuję, żeby łuski nie plątały mi się po talerzu. Osuszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz delikatnie sokiem z cytryny. Odstawiamy na ok. 15 min. 

Orzechy zwłaszcza, gdy są to włoskie, można podprażyć na patelni i na ścierce turlać, aż do pozbycia się skórki. Wszystkie składniki pesto, poza oliwą, miksujemy w malakserze. Dodajemy oliwę i blendujemy ponownie do połączenia się składników. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie czosnkiem. Filet z łososia grillujemy na patelni grillowej, około 3-4 minuty z każdej strony lub na zwykłej patelni. Wówczas smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Czas smażenia zależy od grubości fileta. Im grubszy, tym grillujemy, lub smażymy dłużej. Podajemy z bazyliowym pesto i ewentualnie z pomidorkami koktajlowymi, a także z chrupiącymi orzechami.

Moja rada: pesto można zrobić z mieszanej zieleniny np. bazylia, natka pietruszki, trochę rukoli, lub innych prozdrowotnych liści. 



 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklamadotacje rpo
Reklama