Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 7 kwietnia 2025 10:35
Reklama

Grillowany ser halloumi

Grillowany ser halloumi

Ser halloumi to półtwardy, niedojrzewający, solony ser. Pierwszy raz ten ser miałam okazję jeść wiele lat temu na Cyprze i bardzo przypadł mi do gustu. Halloumi wytwarzany jest z mieszanki mleka krowiego, koziego i owczego, bardzo często z dodatkiem mięty. Jest elastyczny i charakteryzuje się wysoką temperaturą topnienia, co sprawia, że doskonale nadaje się do smażenia na patelni lub grillu. Można przyrządzać go w różnych wersjach smakowych. Ja dzisiaj proponuję z dodatkiem owoców, najlepiej sezonowych. Gruszki, agrest, truskawki, jędrne czereśnie, borówki itd.

Składniki na dwie porcje

 - 1  opakowanie sera halloumi ok. 220 g

- 1 spora gruszka

- 1 łyżeczka masła 

- 2 łyżeczki miodu 

- 1 łyżka masła do sosu, lub oleju, ewentualnie oliwy z oliwek 

- 2 garście malin 

- 3-4  garście rukoli, lub mieszanki sałat  

- 1 spora garść włoskich orzechów

- 2 - 3 łyżki owoców granatu, lub borówek, albo truskawek, czy kwaskowatego agrestu 

- kilka pomidorków  koktajlowych

- ser parmezan

Przygotowanie:

Gruszkę dzielimy na 4 części, wykrawamy gniazdo nasienne i każdą część kroimy w grube plastry (najlepiej przekroić na pół). Następnie podsmażamy na maśle z dodatkiem 1łyżeczki miodu.

Przygotowanie sosu: Wymieszać masło, lub olej, czy oliwę z oliwek z 1 łyżeczką miodu i malinami. Mieszankę włożyć do patelni po smażeniu gruszek i chwilę poddusić. Jeśli nie lubimy pestek z malin, sos można przetrzeć przez sito.

Ser halloumi kroimy w plastry około  2-3 cm grubości i na grillu, lub patelni grillowej smażymy z obu stron.

Pomidorki dokładnie umyć osuszyć, przekroić na pół i chwilę (1/2 min.)  poddusić na rozgrzanej patelni, ale ta czynność nie jest konieczna.  Na rukoli, lub mieszance sałat położyć smażony ser halloumi i gruszkę, pomidorki  oraz owoce. Sałatkę polać przygotowanym sosem. Na wierzch zetrzeć wiórki sera parmezan, lub podobnego w smaku.

Moja rada: do tak przygotowywanego sera zamiast gruszek można wykorzystać brzoskwinie, słodkie jabłka, morele, a nawet podsmażany agrest, czy mandarynki.  Wszystko zależy od naszych upodobań smakowych.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama