Ser halloumi to półtwardy, niedojrzewający, solony ser. Pierwszy raz ten ser miałam okazję jeść wiele lat temu na Cyprze i bardzo przypadł mi do gustu. Halloumi wytwarzany jest z mieszanki mleka krowiego, koziego i owczego, bardzo często z dodatkiem mięty. Jest elastyczny i charakteryzuje się wysoką temperaturą topnienia, co sprawia, że doskonale nadaje się do smażenia na patelni lub grillu. Można przyrządzać go w różnych wersjach smakowych. Ja dzisiaj proponuję z dodatkiem owoców, najlepiej sezonowych. Gruszki, agrest, truskawki, jędrne czereśnie, borówki itd.
Składniki na dwie porcje
- 1 opakowanie sera halloumi ok. 220 g
- 1 spora gruszka
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka masła do sosu, lub oleju, ewentualnie oliwy z oliwek
- 2 garście malin
- 3-4 garście rukoli, lub mieszanki sałat
- 1 spora garść włoskich orzechów
- 2 - 3 łyżki owoców granatu, lub borówek, albo truskawek, czy kwaskowatego agrestu
- kilka pomidorków koktajlowych
- ser parmezan
Przygotowanie:
Gruszkę dzielimy na 4 części, wykrawamy gniazdo nasienne i każdą część kroimy w grube plastry (najlepiej przekroić na pół). Następnie podsmażamy na maśle z dodatkiem 1łyżeczki miodu.
Przygotowanie sosu: Wymieszać masło, lub olej, czy oliwę z oliwek z 1 łyżeczką miodu i malinami. Mieszankę włożyć do patelni po smażeniu gruszek i chwilę poddusić. Jeśli nie lubimy pestek z malin, sos można przetrzeć przez sito.
Ser halloumi kroimy w plastry około 2-3 cm grubości i na grillu, lub patelni grillowej smażymy z obu stron.
Pomidorki dokładnie umyć osuszyć, przekroić na pół i chwilę (1/2 min.) poddusić na rozgrzanej patelni, ale ta czynność nie jest konieczna. Na rukoli, lub mieszance sałat położyć smażony ser halloumi i gruszkę, pomidorki oraz owoce. Sałatkę polać przygotowanym sosem. Na wierzch zetrzeć wiórki sera parmezan, lub podobnego w smaku.
Moja rada: do tak przygotowywanego sera zamiast gruszek można wykorzystać brzoskwinie, słodkie jabłka, morele, a nawet podsmażany agrest, czy mandarynki. Wszystko zależy od naszych upodobań smakowych.
Napisz komentarz
Komentarze