Czasami brakuje nam już pomysłów na wymyślanie ciast i deserów. Ponadto nie zawsze chce się zabierać do pieczenia. Ale coś słodkiego do porannej kawy, czy popołudniowej herbaty by się zjadło. Moja dzisiejsza propozycja jest takim kołem ratunkowym dla łasuchów. Ostatnio zrobiłam deser z jabłek i czekolady o dużej zawartości kakao. Zachęcam do spróbowania. Ten deser może też służyć jako warstwa kremu do przełożenia ciasta.
Składniki:
- 4 średnie jabłka
- 200 g czekolady o zawartości kakao minimum 70 proc.
Przygotowanie:
Jabłka po umyciu, obrać i pokroić w kostkę. W rondelku zagotować 1-2 łyżki wody, włożyć jabłka i gotować do miękkości. Następnie jabłka zmiksować. Czekoladę - u mnie 95 proc. kakao, (może być mniej) rozpuścić w gorącej kąpieli. Połączyć z jabłkami i jeszcze raz zmiksować. Jeśli czekolada jest 95 proc. kakao może trzeba będzie odrobinę dosłodzić miodem, lub cukrem ( diabetycy erytrolem ), można dodać posiekane orzechy, rodzynki itp. Po wymieszaniu składników przełożyć do wysmarowanej, bezsmakowym olejem, foremki. Ja dodatkowo wierzch deseru oprószyłam migdałami. Jak ostygnie wstawić do lodówki, aż do stężenia.
Napisz komentarz
Komentarze