Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 19:49
Reklama

Pieczeń z indyka z warzywami

Pieczeń z indyka z warzywami

Na temat wartości odżywczych, trwałości i składu wędlin oferowanych przez sklepy można przeczytać i usłyszeć tysiące opinii. Niestety w większości nie są one pozytywne. Dlatego znów namawiam do przygotowywania domowych wędlin. Co prawda, o tym, że nie mamy wpływu na jakość kupowanego mięsa, już wcześniej pisałam, ale możemy przygotować je tak, że z pewnością pieczenie, czy inne wędliny będą zdrowsze od tych fabrycznych. Dziś proponuję mięso z indyka, które jest bogatym źródłem witamin, zwłaszcza tych z grupy B, a także składników mineralnych, takich jak: żelazo, magnez, cynk, selen, miedź, potas. Dostarcza ono więcej składników mineralnych w porównaniu do mięsa z kury i zdecydowanie więcej od wieprzowiny i wołowiny. Ja dzisiaj proponuję pieczeń, która sprawdzi się jako wędlina na kanapki, ale również na ciepło do obiadu. 

Składniki:

- ok. 1kg mięsa z indyka, lub z kurczaka

- 1 cebula

- kilka pieczarek

- 1/2 czerwonej papryki

- 1 marchewka 

- 1-3 ząbków czosnku

- 3 łyżki kaszy manny

- 2 całe jajka

- mieszanka ulubionych przypraw: majeranek, suszona papryka, czosnek, natka pietruszki. listek lubczyku itp. 

- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego

- ok ½ łyżeczki soli

- 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego

Przygotowanie:

Ja użyłam mięsa z udźca indyczego. Mięso z tej części jest bardziej soczyste. Najpierw po opłukaniu i osuszeniu pokroić je w kostkę. Następnie zamarynować w przyprawach z sosem sojowym. Odstawić na minimum godzinę, najlepiej na noc. Zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę przesmażyć na odrobinie oleju, pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek. Warzywa pokroić w drobną kostkę lub w paski. Do zmielonego mięsa dodać pokrojone warzywa, cebulę z czosnkiem oraz pozostałe składniki (przyprawy, jajka, kaszkę lub bułkę tartą) i dokładnie wymieszać - do połączenia składników. W miarę potrzeby doprawić do smaku.

Tak przygotowane mięso można upiec w keksówce w piekarniku, wówczas należy formę do pieczenia natłuścić olejem i przyprószyć cienko bułką tartą. Następnie wyłożyć masę mięsną i dokładnie ugnieść łyżką tak, aby masa szczelnie wypełniła foremkę do pieczenia. Bez pęcherzy powietrza. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 30-40 minut na drugiej półce od dołu. Zostawić na jakieś 5, 10 minut, aby stężało i wyjąć z blaszki np. na folię aluminiową, po czym zawinąć i tak zostawić do całkowitego wystygnięcia. Włożyć do lodówki. Przechowa się kilka dni. 

Można też tak przygotowaną masę mięsną wyłożyć na natłuszczony papier do pieczenia i ciasno zwinąć w rulon. Smażyć na natłuszczonej patelni z dwóch stron z początku na dużym ogniu, a po kilku (2-3) minutach na wolnym ogniu przez około ½ godz. - do 45 min. Czas smażenia zależy od grubości rolady i temperatury. Nie smażyć za długo, żeby nie była zbyt sucha. 

Moja rada: do masy mięsnej zamiast świeżych można dodać mrożone warzywa krojone w kostkę, lub paski. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklamadotacje rpo
Reklama