Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 19:50
Reklama

Jarzynowa na maślance

Jarzynowa na maślance

Zupy pewnie mają tyle samo zwolenników co przeciwników. Ja należę do tych pierwszych. W zupie łączy się wiele różnych składników - warzywa, mięso, kasze, kiszonki, przyprawy, tłuszcze itp. Dzięki temu właściwie (nie za długo) gotowane warzywa zachowają chrupkość. Ja preferuję zupy z warzywami ugotowanymi al dente. Zupa jest źródłem niezbędnych i dobrze przyswajalnych komponentów odżywczych. Sporo w niej minerałów: potasu (reguluje gospodarkę wodną i ciśnienie krwi), fosforu i wapnia (budulec kości i zębów), żelaza, magnezu, fluoru. Dostarcza witaminy E i beta-karotenu (zwalczają wolne rodniki), kwasów organicznych i błonnika (regulują trawienie). Krótko gotowane zupy warzywne zawierają też pewną ilość witaminy C (silny antyoksydant) i witamin B (wzmacniają układ nerwowy, chronią przed skutkami stresu). W zupie na wywarze mięsnym jest białko i tłuszcz (umożliwia przyswojenie witaminy A, D, E i K). Zupa z makaronem, ryżem, kaszą dostarcza węglowodanów (źródło energii), a z dodatkiem mleka – witaminy D. 

Składniki na 3 - 4 porcje: 

- 1 mała cebula 

- kalafior świeży, lub mrożony ok. 450g 

- fasolka szparagowa świeża, lub mrożona - 450g 

- włoszczyzna krojona w paski świeża, lub mrożona - 225g 

- 500 g mięsa z kurczaka, lub indyka 

- 1 litr wody

- ok. ½ l maślanki

- 1 łyżka masła lub oleju 

- natka pietruszki, koperek - ilość dowolna (im więcej tym lepiej)

- sól, pieprz - do smaku

- ulubione zioła

Przygotowanie:

Maślanka użyta w przepisie powinna być w temperaturze pokojowej. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło, lub bardziej dietetyczne - olej. Cebulę i włoszczyznę przełożyć do garnka i smażyć ok. 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wlać wodę, dodać zioła, sól, pieprz. Kurczaka pokroić w kostkę lub paski, dodać do garnka z włoszczyzną. Dołożyć fasolę i kalafior. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Zahartować maślankę – tzn. przelać maślankę do miski, dodać 1 chochlę zupy i wymieszać trzepaczką, potem dodać jeszcze jedną chochlę i ponownie wymieszać. Maślankę wlać do zupy i wymieszać. Na koniec dodać umyty, osuszony i posiekany koperek i natkę. Wymieszać.

Moja rada: warzywa mrożone ugotują się szybciej.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklamadotacje rpo
Reklama