Zupy pewnie mają tyle samo zwolenników co przeciwników. Ja należę do tych pierwszych. W zupie łączy się wiele różnych składników - warzywa, mięso, kasze, kiszonki, przyprawy, tłuszcze itp. Dzięki temu właściwie (nie za długo) gotowane warzywa zachowają chrupkość. Ja preferuję zupy z warzywami ugotowanymi al dente. Zupa jest źródłem niezbędnych i dobrze przyswajalnych komponentów odżywczych. Sporo w niej minerałów: potasu (reguluje gospodarkę wodną i ciśnienie krwi), fosforu i wapnia (budulec kości i zębów), żelaza, magnezu, fluoru. Dostarcza witaminy E i beta-karotenu (zwalczają wolne rodniki), kwasów organicznych i błonnika (regulują trawienie). Krótko gotowane zupy warzywne zawierają też pewną ilość witaminy C (silny antyoksydant) i witamin B (wzmacniają układ nerwowy, chronią przed skutkami stresu). W zupie na wywarze mięsnym jest białko i tłuszcz (umożliwia przyswojenie witaminy A, D, E i K). Zupa z makaronem, ryżem, kaszą dostarcza węglowodanów (źródło energii), a z dodatkiem mleka – witaminy D.
Składniki na 3 - 4 porcje:
- 1 mała cebula
- kalafior świeży, lub mrożony ok. 450g
- fasolka szparagowa świeża, lub mrożona - 450g
- włoszczyzna krojona w paski świeża, lub mrożona - 225g
- 500 g mięsa z kurczaka, lub indyka
- 1 litr wody
- ok. ½ l maślanki
- 1 łyżka masła lub oleju
- natka pietruszki, koperek - ilość dowolna (im więcej tym lepiej)
- sól, pieprz - do smaku
- ulubione zioła
Przygotowanie:
Maślanka użyta w przepisie powinna być w temperaturze pokojowej. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło, lub bardziej dietetyczne - olej. Cebulę i włoszczyznę przełożyć do garnka i smażyć ok. 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wlać wodę, dodać zioła, sól, pieprz. Kurczaka pokroić w kostkę lub paski, dodać do garnka z włoszczyzną. Dołożyć fasolę i kalafior. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Zahartować maślankę – tzn. przelać maślankę do miski, dodać 1 chochlę zupy i wymieszać trzepaczką, potem dodać jeszcze jedną chochlę i ponownie wymieszać. Maślankę wlać do zupy i wymieszać. Na koniec dodać umyty, osuszony i posiekany koperek i natkę. Wymieszać.
Moja rada: warzywa mrożone ugotują się szybciej.
Napisz komentarz
Komentarze