Brokuł to warzywo, które nadaje się do spożycia o każdej porze roku. W lecie świeże, w zimie mrożone, ale zawsze pełne wartości odżywczych. Najczęściej jada się je gotowane, ale chyba niewiele osób wie, że nadają się do jedzenia także na surowo.
Brokuły mają niewielką kaloryczność i dużą zawartość błonnika pokarmowego, dlatego do menu mogą włączyć je osoby odchudzające się i diabetycy. Brokuły są skarbnicą dużych ilości potasu, który wpływa m. in. na utrzymanie odpowiedniego ciśnienia krwi oraz przewodnictwa impulsów nerwowych, a także odpowiednie nawodnienie organizmu. Brokuły są też dobrym źródłem witaminy A i C. Ta pierwsza wpływa m.in. na wzrok, a druga na odporność.
Składniki na 4 porcje:
- ok. 500 g brokułów
- 5 jajek.
- 1 średni ogórek zielony
- kilka pomidorków koktajlowych, ok, 250 g
- 100 g jogurtu naturalnego
- 50 g majonezu ( najlepiej własnej roboty)
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki natki pietruszki, lub innej zieleniny
Sposób przygotowania:
Przygotować miskę na zimną wodę i mieć pod ręką lód. Umyć dokładnie warzywa. Brokuł podzielić na różyczki i zblanszować. Tzn. wrzucić na gotującą się wodę i potrzymać w niej około 3 minuty. Następnie łyżką cedzakową wybrać i wrzucić do miski z zimną wodą, najlepiej z dodatkiem lodu. Potrzymać w niej ok. 3 minuty. Wyjąć brokuły i dokładnie odcedzić. Ugotować jajka, ostudzić w zimnej wodzie i obrać ze skorupek. Umyte pomidorki koktajlowe pokroić wzdłuż na pół. Ogórka pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać.
Przygotować sos czosnkowy tzn.: wymieszać jogurt naturalny z majonezem, posiekanym czosnkiem, pieprzem i odrobiną soli. Jajka pokroić na 4 części wzdłuż. Wymieszać warzywa z sosem, a na wierzchu ułożyć jajka tak, by się nie rozpadły i posypać natką pietruszki lub innymi ziołami.
Napisz komentarz
Komentarze