Na zbliżający się weekend, aby się zbytnio nie przepracować, proponuję bardzo łatwy do zrobienia i pyszny łakoć. Nie będzie to spektakularny kawałek czegoś słodkiego, ale z pewnością będzie zdrowszy od tych kupionych i pięknie udekorowanych, pełnych chemikaliów i cukru. Bo przecież do deseru dla swojej rodziny nie dodacie tony cukru, wypełniaczy, spulchniaczy, składników zapachowych, smakowych ani konserwantów. No i nie przepłacicie. Zachęcam do zrobienia.
Składniki:
- 1 duże opakowanie herbatników
- wiaderko 500 g serka homogenizowanego
- 300 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki cukru pudru (można mniej)
- 2 łyżki żelatyny wieprzowej
- 2 garście rodzynek, lub żurawin suszonych - opcjonalnie
Polewa:
- 100 ml śmietanki kremówki
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Na dnie foremki układamy herbatniki.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody i zostawiamy do napęcznienia, następnie podgrzewamy przez 2 sekundy w mikrofali, lub w wodnej kąpieli. Do miski wlewamy śmietankę kremówkę i wsypujemy cukier puder. Miksujemy na najwyższych obrotach, aż śmietana będzie sztywna.
Żelatynę malutkim strumieniem wlewamy do ubitej śmietany intensywnie miksując. Na koniec dodajemy serek homogenizowany i lekko miksujemy. Teraz możemy dodać rodzynki i wymieszać łyżką. Masę serową wylewamy na herbatniki i wygładzamy wierzch. Na wierzch masy serowej wykładamy herbatniki i wstawiamy do lodówki.
Polewa
Do rondelka wlewamy śmietanę kremówkę i mocna ją podgrzewamy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Na koniec dodajemy ciepłe masło i energicznie mieszamy. Przestudzoną polewę wylewamy na herbatniki na serniku i ponownie wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny.
Moja rada: spód można upiec z kruchego ciasta, a na wierzch, zamiast polewy czekoladowej wyłożyć galaretkę owocową.
Napisz komentarz
Komentarze