Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 19:43
Reklama dotacje rpo

Zupa ogórkowa z pokrojonymi naleśnikami

Zupa ogórkowa z pokrojonymi naleśnikami

W rankingu popularności zup jest trzecią w kolejności po rosole i pomidorowej. Lubimy ją nie tylko za walory smakowe: za delikatny, kwaskowy smak, aksamitną konsystencję, ale i za właściwości odżywcze. Z pewnością każda gospodyni ma swoją recepturę na udaną zupę, ja dzisiaj podzielę się swoją. Nie ukrywam przy tym, że za każdym razem w zależności od dodatków i proporcji moja ogórkowa różni się od poprzednich.

Składniki:

-1 łyżka masła

-1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy

- 1 mała cebula

- 1 marchewka

- 1 pietruszka 

- 1,5 litra bulionu (np. drobiowy, warzywny, rosół)

- słoiczek domowej kiszonej pulpy ogórkowej lub 4 średnie kiszone ogórki

- 150 g śmietany 18%

- 2-3 łyżki posiekanego koperku, lub natki pietruszki lub szczypiorku

- 2 - 4 szt. naleśników

Przygotowanie:

W garnku na maśle i oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać obrane i pokrojone też w kostkę marchewkę oraz pietruszkę. Mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Wlać bulion i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 4-5 minut. Dodać pulpę ogórkową lub starte na tarce obrane ogórki oraz około 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków (zalewy). Wlewać ostrożnie, żeby zupa nie była za kwaśna. Gotować przez ok. 5-7 minut. Odstawić z ognia. Dodać zaprawioną śmietanę: najpierw wymieszaną z 2 łyżkami wody, potem z kilkoma łyżkami wywaru. Tuż przed podaniem dodać posiekaną zieleninę. Podawać z naleśnikami pokrojonymi jak makaron. Jeśli nie mamy naleśników, to można podać z makaronem świderki lub rurki.

Moja rada: jak zacznie się sezon na kiszenie ogórków zachęcam do ukiszenia, startych na tarce z dodatkiem przypraw ogórków, np. przerośniętych, które nie nadają się już do kiszenia w całości.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama