Przyrządzanie potraw, tak jak wiele innych dziedzin, wymaga nieustannego dokształcania się. Czytanie, oglądanie programów kulinarnych, czy wymiana doświadczeń o gotowaniu, z pewnością przysporzy nam wiedzy na temat. Przygotowując posiłki nie należy bać się nowinek kulinarnych zarówno jeśli idzie o składniki, jak i sposób przyrządzania. Moja kuchnia twardo osadzona jest na tradycyjnym gruncie, ale bardzo często wprowadzam różne nowości. Dzisiaj proponuję szarlotkę, trochę inną od tej, jakie robiły nasze mamy i babcie, ale równie pyszną.
Składniki na formę ok. 26cm.
Kruche ciasto:
- 2 łyżki oleju kokosowego (w stałej konsystencji)
- 170g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 70g mąki kukurydzianej
- 50g ksylitolu
- 3 żółtka
Masa jabłkowa:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 sporych jabłek
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- 1 spora łyżka naturalnego miodu
Dodatkowo:
- 3 białka
- 1 łyżka ksylitolu
- ok. 2 łyżek płatków migdałowych, ale niekoniecznie
Przygotowanie:
Olej kokosowy roztapiamy i lekko studzimy, żeby był tylko ciepły. Wszystkie składniki na kruche ciasto umieszczamy w misce i wyrabiamy je. Ma być zwarte i jednolite. Jeśli będzie zbyt suche, dodajmy kilka łyżek zimnej wody. Formę do pieczenia smarujemy olejem kokosowym i lekko posypujemy mąką. Około połową ciasta wylepiamy dno formy.
Podpiekamy w 180 stopniach przez około 15 minut. Studzimy. Jabłka myjemy i obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w cieniutkie plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy cynamon. Dusimy przez kilka minut, aż zmiękną i trochę się rozgotują.
Zestawiamy z ognia i studzimy. Kiedy lekko przestygną, dodajemy miód i starannie mieszamy. Ostudzone jabłka wykładamy na podpieczony spód i równamy. Białka lekko roztrzepujemy ze szczyptą soli i ksylitolem. Bardzo leciutko, mają się ledwie spienić. Resztę ciasta kruszymy na spienione białka i wykładamy na jabłka. Lekko dociskamy dłonią. Dopiekamy w 180 stopniach przez kolejnych 30-35 minut. Pod koniec pieczenia równomiernie rozkładamy płatki migdałowe i dopiekamy ciasto. Kroimy ostudzone ciasto, gdyż ciepłe może się zbytnio kruszyć.
Napisz komentarz
Komentarze