Cykoria to roślina stosunkowo rzadko wykorzystywana w naszej kuchni. A szkoda, bo właśnie o tej porze jest na naszym rynku, jednym z niewielu świeżych warzyw. Posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych. Choć wydaje się krucha, delikatna i niepozorna, jest doskonałym źródłem składników mineralnych i witamin, potasu, żelaza, magnezu, miedzi, cynku i kwasu foliowego. Teraz, gdy po zimie trzeba będzie zrzucić parę kilogramów nadwagi, ze względu na niską kaloryczność cykoria może stanowić idealny składnik diety. Cykorię dodaje się przede wszystkim do sałatek i surówek lub jako tło dla przystawek i przekąsek, jednak równie dobrze smakuje duszona czy zapiekana.
Cykoria przygotowana według dzisiejszego przepisu jest dość sycąca i pożywna dlatego podana w tej formie może być potraktowana jako danie obiadowe.
Składniki:
- 4 zwarte cykorie
- 4 duże, cienkie plasterki szynki gotowanej
- 3 łyżki masła
- 2-3 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki startego gruyere'a
- 1 żółtko
- 1 łyżka tartego parmezanu
Przyprawy: sól, biały pieprz, cukier, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Cykorie obrać z zewnętrznych i innych uszkodzonych liści. Szpiczastym nożem wydrążyć, ile się da, głąby. Do garnka z wrzącą wodą dodać sok z cytryny, szczyptę cukru i sól. Na średnim ogniu ugotować cykorie do miękkości. Odcedzić, ostudzić, odsączyć na sitku i odcisnąć z nadmiaru wody. Jeśli wody nadal jest dużo owinąć cykorie ręcznikiem papierowym i lekko przygniatając rolować. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać mąkę, zasmażyć i wlać mleko. Zimne! Gotować na małym ogniu mieszając, aż sos będzie gładki. Doprawić gałką i pieprzem. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić, wymieszać z serem i żółtkiem. Każdą cykorię owinąć plastrem szynki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Cykorie przykryć sosem, posypać po wierzchu parmezanem. Wstawić do gorącego piekarnika 180-200 C i piec, aż sos będzie z wierzchu lekko rumiany.
Moja rada: tak przyrządzoną cykorię można również podpiec w mikroweli. Będzie szybciej, ale ostrożnie, bo potrawy z kuchenki mikrofalowej są bardzo gorące w środku.
Napisz komentarz
Komentarze