Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 21 listopada 2024 19:38
Reklama

Cykoria zapiekana pod beszamelem

Cykoria zapiekana  pod beszamelem

Cykoria to roślina stosunkowo rzadko wykorzystywana w naszej kuchni. A szkoda, bo właśnie o tej porze jest na naszym rynku, jednym z niewielu świeżych warzyw. Posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych. Choć wydaje się krucha, delikatna  i niepozorna, jest doskonałym źródłem składników mineralnych i witamin, potasu, żelaza, magnezu, miedzi, cynku i kwasu foliowego. Teraz, gdy po zimie trzeba będzie zrzucić parę kilogramów nadwagi,  ze względu na niską kaloryczność cykoria  może stanowić idealny składnik diety. Cykorię dodaje się przede wszystkim do sałatek i surówek lub jako tło dla przystawek i przekąsek, jednak równie dobrze smakuje duszona czy zapiekana.
Cykoria przygotowana według dzisiejszego przepisu  jest dość sycąca i pożywna dlatego podana w tej formie może być potraktowana  jako danie obiadowe.

Składniki:
- 4 zwarte cykorie
- 4 duże, cienkie plasterki szynki gotowanej
- 3 łyżki masła
- 2-3 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki startego gruyere'a
- 1 żółtko
- 1 łyżka tartego parmezanu
Przyprawy: sól, biały pieprz, cukier, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Cykorie obrać z zewnętrznych i innych uszkodzonych liści. Szpiczastym nożem wydrążyć, ile się da,  głąby. Do garnka z wrzącą wodą dodać sok z cytryny, szczyptę cukru i sól. Na średnim ogniu ugotować cykorie do miękkości. Odcedzić, ostudzić, odsączyć na sitku i odcisnąć z nadmiaru wody. Jeśli wody nadal jest dużo owinąć cykorie ręcznikiem papierowym i lekko przygniatając rolować. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać mąkę, zasmażyć i wlać mleko. Zimne! Gotować na małym ogniu mieszając, aż sos będzie gładki. Doprawić gałką i pieprzem. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić, wymieszać z serem i żółtkiem. Każdą cykorię owinąć plastrem szynki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Cykorie przykryć sosem, posypać po wierzchu parmezanem. Wstawić do gorącego piekarnika 180-200 C i piec, aż sos będzie z wierzchu lekko rumiany.

Moja rada: tak przyrządzoną cykorię można również podpiec w mikroweli. Będzie szybciej,  ale ostrożnie, bo potrawy z kuchenki mikrofalowej są bardzo gorące w środku.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama