Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 19:56
Reklama dotacje rpo

Gulasz z indyka

Gulasz z indyka

Danie z dużą ilością warzyw, zwłaszcza teraz po zimie, gdy brakowało nam słońca i sezonowych warzyw, będzie z pewnością zdrowym i pełnowartościowym posiłkiem. Tak przyrządzany gulasz najlepszy jest z udźca indyczego, ale ja tym razem zrobiłam z fileta z piersi indyka. Nie było złe, ale zdecydowanie lepiej smakuje z udźca.

Składniki:

- 1 kg mięsa z udźca indyka

- 2 cebule

- 1 średniej wielkości cukinia

- 1-2 papryki

- kilka średniej wielkości pieczarek – 5/6 szt.

- 3-4 ząbki czosnku

- 1 średniej wielkości marchew

- ok. 250 ml domowych pomidorów pasteryzowanych, lub puszka krojonych

- olej do smażenia

- przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli, czarnego pieprzu, słodkiej papryki w proszku, oregano i pół łyżeczki papryki ostrej

Przygotowanie:

Mięso bez kości i bez skóry pokroić na kawałki na „jeden kęs”. Do miski z mięsem dodać wszystkie przyprawy. Całość wymieszać dokładnie, by przyprawy oblepiły kawałki mięsa. Miskę z mięsem w przyprawach przykryć i odstawić na ok. 30 minut. Mięso możesz też przygotować dzień wcześniej wieczorem i odłożyć przykryte na całą noc do lodówki.

Nagrzać głęboką patelnię lub sprawdzony garnek z grubym dnem o pojemności minimum 3 l. Wlać trzy łyżki oleju do smażenia, a następnie wyłożyć całe mięso w przyprawach. Podsmażyć je bez przykrywki, na trochę wyższej niż średnia moc palnika przez 7 -10 minut. Co jakiś czas zamieszać mięso. Po tym czasie do garnka dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki, dwie cebule oraz marchew. Zamieszać zawartość garnka i smażyć dalej bez przykrycia przez 6-8 minut. Do garnka dodać kolejno pokrojoną na mniejsze kawałki cukinię (nie obieram jej, tylko odcinam oba końce). Duże pieczarki (można obrać) pokroić tak samo, jak inne warzywa, zaś pieczarki małe dodać w całości bez obierania. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na kawałki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Na koniec dołożyć pomidory. 

Całość dokładnie wymieszać i przykryć przykrywką. Jak tylko gulasz zacznie się gotować, zredukować moc palnika do takiej, by całość tylko lekko „mrugała” i gotować gulasz przez ok. 20 -25 minut. Pilnować, aby mięso nie było twarde, a warzywa nie były zbyt miękkie, mają pozostać chrupkie. Gulasz z indyka jest już gotowy, dlatego warto sprawdzić smak i zdecydować, czy trzeba go doprawić. Do gulaszu można też w razie potrzeby dodać na koniec trochę wody, passaty pomidorowej, czy nawet koncentratu pomidorowego. 

Gulasz z indyka podaję najczęściej z kluskami śląskimi, kopytkami lub kaszą gryczaną. Do tego jeszcze dobra surówka lub ogórki kiszone.

Moja rada: jeśli mięso nie jest wystarczająco miękkie, można łyżką cedzakową wybrać warzywa, odłożyć je na bok, a samo mięso jeszcze chwilę poddusić. Na sam koniec dodać warzywa. To danie, z powodzeniem przechowamy w lodówce nawet przez kilka dni.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklamadotacje rpo
Reklama