Jeśli lubimy zdrowe śniadania, a rano zwykle brakuje nam czasu na ich przyrządzanie, to danie świetnie sprawdzi się zarówno w zaciszu domowym, jak również podczas pobytu w szkole czy w pracy. Będzie idealnym rozwiązaniem na zaspokojenie głodu. Dzisiejsza propozycja na śniadanie jest zdecydowanie zdrowa i pożywna. Jeśli zamiast syropu, czy miodu dodamy np. erytrytol i nie użyjemy banana - to tak przyrządzona owsianka będzie doskonałym śniadaniem dla cukrzyka.
Składniki
- 5 łyżek płatków owsianych
- 250 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe)
- 1 mały banan - niekoniecznie
- ew. 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii / 1/4 łyżeczki cynamonu
- 150 g borówek lub malin, lub innych miękkich owoców
do podania: masło orzechowe / syrop klonowy, lub inny jaki lubimy
Przygotowanie:
Do słoika (ok. 400 ml) wsypujemy płatki owsiane. Dodajemy rozgniecionego banana ( niekoniecznie), mleko i ekstrakt z wanilii lub cynamon. Zamykamy szczelnie słoik. Wstrząsamy słoikiem, żeby wszystko w środku się dobrze wymieszało. Odstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia otwieramy, mieszamy, a na wierzchu układamy borówki lub inne owoce. Można podawać z masłem orzechowym lub z syropem, takim jaki lubimy.
Moja rada: do tego dania można wykorzystać mrożone owoce, wówczas kładziemy je na wierzchu owsianki przed wstawieniem do lodówki.
Napisz komentarz
Komentarze