We wtorkowy wieczór w świetlicach gminnych w Mszanie, Szabdzie, Niewierzu, Bartnikach, Karbowie, Szczuce i Gorczenicy odbyła się międzypokoleniowa integracja kulinarna - nasze gminne świąteczne pieczenie mazurków.
Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Brodnica wraz z przybyłymi na to spotkanie gośćmi przygotowywały ciasta, pięknie dekorowały i piekły świąteczne mazurki. Przygotowując ciasta z członkiniami KGW, dzieci i młodzież mogły nauczyć się wiele od kogoś, kto ma w tym doświadczenie i wie, jak piec prawdziwie tradycyjne wielkanocne przysmaki.
Mazurek to wyjątkowo słodkie ciasto, pieczone zazwyczaj na kruchym cieście i bogato zdobione przeróżnymi bakaliami. Mazurki przywędrowały do polskiej tradycji z Azji, a najprawdopodobniej z Turcji. Dekoracje wykonane z lukru i bakalii, które widnieją na powierzchni ciasta, mają nawiązywać do zdobionych tureckich dywanów. Ale dlaczego mazurki wypieka się właśnie na Święta Wielkanocne? Słodkie ciasto ma być nagrodą po trwającym 40 dni Wielkim Poście.
Tekst i fot. (gm)
Napisz komentarz
Komentarze