Wielkanoc - najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie, przypominające nam o męce, śmierci i zmartwychwstaniu Jezusa Chrystusa. Święta Wielkanocne mają swoje bogate tradycje, które nie stanowią tylko pustych symboli, ale niosą za sobą głębsze znaczenie. Jednym z najważniejszych symboli wielkanocnych są jajka, ponieważ oznaczają triumf życia nad śmiercią i początek nowego życia. Oprócz poświęconego jajka, którym należy się podzielić ze wszystkimi domownikami podczas uroczystego śniadania wielkanocnego, szczególną rolę, zwłaszcza dla dzieci odgrywają kolorowe jajka: pisanki, kraszanki, byczki, malowanki itp.
Dzisiaj proponuje zabawę kraszankami, które powstają przez gotowanie jajek w barwnym wywarze. Takie kolorowe farbki dawniej uzyskiwano wyłącznie z naturalnych składników. Używano roślin, które pozwalały na wydobycie przeróżnych barw: brązowy (rudy): łupiny cebuli, czarny: kora dębu, olchy lub łupiny orzecha włoskiego, żółto złocisty: kora młodej jabłoni lub kwiat nagietka, niebieski: płatki kwiatu bławatka, fioletowy: płatki kwiatu ciemnej malwy, zielony: pędy młodego żyta lub listki barwinka, różowy: sok z buraka.
Są dwie metody farbowania jajek
– gotować jajka na niezbyt ostrym ogniu (mogą popękać) razem ze składnikami, lub moczyć ugotowane jajka we wcześniej przygotowanym wywarze. Każdy sposób wymaga: garnka, octu i trochę soli. Przyda się także talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, na który wyłożymy gotowe kraszanki. Na sam koniec aby wydobyć barwę i uzyskać połysk, lekko wystudzone jajka należy posmarować olejem. Dzisiaj, nawet mieszkając w centrum dużego miasta, także można barwić jajka kolorami z natury.
Jajka w różnych odcieniach brązu
Farbowanie jajek w łupinach cebuli, jeśli nie zebraliśmy ich wcześniej można zdobyć w marketach, w koszach z cebulą. Suche łupiny włożyć do garnka, na nich poukładać jajka. Następnie zalać wszystko zimną wodą Tak, aby jajka i łupiny znalazły się pod płynem. Jak się zagotuje dodać 2-3 łyżki octu i trochę soli, na wierzchu jajek wyłożyć resztę łupinek. Gotować ok.10 minut. Pozostawić jajka w garnku do wystudzenia, wtedy uzyskamy piękny, ciemny kolor. Jeśli chcemy uzyskać jaśniejsze efekty, wyjmujemy po jednym jajku w pewnych odstępach czasu.
Farbowanie jajek na niebiesko
Wystarczy posiekać pół małej główki modrej (czerwonej) kapusty i w garnku z wodą z dodatkiem soli gotować 10 minut. Do wywaru z czerwonej kapusty przełożyć jajka i gotować na wolnym ogniu 10 minut. Następnie pozostawić do uzyskania odpowiedniego efektu nawet na całą noc!
Jeśli chcemy uzyskać fioletowe jajka, trzeba wywar z czerwonej kapusty przelać bez liści do garnka, dodać 3 łyżki octu, dokładnie wymieszać. Do tak przygotowanej mikstury, przełożyć niebieskie jajka, wcześniej przygotowane i moczyć je jeszcze 8 godzin.
Jajka żółte farbowane kurkumą
Przygotować wywar: do garnka wlać ok.1/2 litra wody, dodać 2-3 łyżki kurkumy, trochę soli i octu, włożyć jajka i gotować 10 minut. Całość pozostawić do wystygnięcia. Można niektóre wyjąć wcześniej, będzie inny odcień.
Jajka różowe, albo bordowe
Osiągniemy farbując je burakami. W tym celu należy czerwone buraki obrać, pokroić w plastry i przełożyć je do garnka. Dodać jajka, sól i 3-4 łyżki octu i gotować na wolnym ogniu 10 minut. Jajka pozostawić do wystygnięcia lub nawet na całą noc.
Farbowanie szpinakiem
Aby skorupka jajek była zielona lub oliwkowa potrzebujemy świeżego szpinaku, lub młodej oziminy. Na dno garnka ułożyć zielone liście, zalać wodą i zagotować. Do gotującego się szpinaku włożyć stopniowo jajka, wyjęte wcześniej z lodówki i gotować 15 minut. Pozostawić na noc.
Na tak przygotowanych kraszankach, ostrym czubkiem nożyka można wydrapać ciekawe wzory.
Święta, to czas radości i rodzinnej wspólnoty. Pozwólmy, zwłaszcza dzieciom, przy dekorowaniu świątecznymi akcentami stołu, czy mieszkania, eksperymentować z barwami, a przy okazji świetnie się bawić.
Tekst i fot. Wiesława Kusztal
Napisz komentarz
Komentarze