Królik, mimo, że jak twierdzą smakosze, to smaczne mięso, nie należy do moich ulubionych. Ale może czas się przełamać, bo czego nie robi się dla zdrowia. To zdrowe i pożywne mięso wciąż u nas jest niedoceniane. Dzikie króliki mają jędrne, soczyste, delikatne i chude mięso. W 100 g mięsa znajduje się około 7 g tłuszczu. Ma też dużo białka, w 85-gramowej porcji aż 28 g protein, żelaza więcej niż 4 g, fosforu 204 mg i potasu 292 mg.
Składniki:
- tuszka królika
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 posiekana sporej wielkości cebula
- 2 liście laurowe
- 1 łodygę selera
- 2-3 marchewki
- 1 cukinia
- ok. 100 ml. przecieru pomidorowego
- 1 słoik ugotowanej ciecierzycy (ok.400 g po odsączeniu)
Przygotowanie:
W misce połączyć sól, paprykę czosnek, musztardę i piwo. Wymieszać i dobrze wetrzeć w podzielonego na kawałki królika. Odstawić na 2-3 godziny. Można na noc. Królika wyjąć z marynaty i lekko ją ściągnąć z mięsa. Marynaty nie wylewać. Mięso obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym na patelni oleju, aż do zrumienienia. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, seler, marchewkę i liście laurowe. Zmniejszyć ogień.
Wymieszać koncentrat pomidorowy z resztą marynaty i dolać do królika. Jeśli dodajemy ciecierzycę, to teraz jest ten moment. Odcedzić ją, dodać do mięsa i dusić pod przykryciem około 20-25 min. Sprawdzić miękkość mięsa, jeśli jest twarde, dusić jeszcze jakiś czas. Od czasu do czasu mieszając. Na koniec posypać listkami bazylii lub natki.
Moja rada: zamiast ciecierzycy w tym daniu sprawdzi się także ryż, lub ziemniaki puree. Do duszenia można też dodać ok. 300 g dyni itp.
Napisz komentarz
Komentarze