Nie wymaga wędzenia, pieczenia, jedynie parzenie. Od razu powiem, że tak przyrządzony jest delikatny, aromatyczny i kruchy. Jego główną cechą, którą chciałabym podkreślić jest to, że schab gotowany jest chudy! Wiem, że wielu moich czytelników dba o to, aby ich dania miały niską zawartość tłuszczu. Podpowiem jeszcze, że hasło schab gotowany pięcio - lub dziesięciominutowy odnosi się do schabu o niewielkiej średnicy, jeśli trafi się nam gruby schab, wydłużcie czas gotowania do 6-7 minut tak dla bezpieczeństwa.
Składniki:
- 1000-1200 g schabu
- 2 litry wody ( schab musi być cały zanurzony)
- 2 duże cebule
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki wędzonej papryki słodkiej
- 3 łyżki musztardy
- 6 kulek ziela angielskiego
- 5 listków laurowych
- 1 łyżka octu
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Schab opłukać, odłożyć na talerz i pozwolić mu osiągnąć temperaturę pokojową - to ważne! Cebule obrać i pokroić w talarki. Do garnka o pojemności ok. 3,5 litra włożyć cebule, wlać wodę i dodać wszystkie przyprawy. Zagotować.
Gdy woda wrze, delikatnie włożyć schab. Czekać aż woda ponownie zawrze, schab gotować na małym gazie pod przykryciem przez 5-6 minut. Wyłączyć gaz. Schab zostawić w wodzie do całkowitego wystudzenia. Najwygodniej zagotować go wieczorem. Rano jest zimny. Gdy woda osiągnęła temperaturę pokojową, wstawić garnek na gaz. Zagotować zalewę ze schabem na średniej wielkości płomieniu, ponownie przez 5-6 minut. Wyłączyć gaz i zostawić do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu schab jest gotowy. Sprawdza się wyśmienicie jako wędlina domowa na kanapki.
Moja rada: tak przygotowany schab można pokroić w plastry i zalać galaretą wieprzową.
Napisz komentarz
Komentarze