Dzisiaj proponuję danie z ryb na zieleninie, Szpinak nie każdy lubi i nie każdy, ze względów zdrowotnych, może jeść. W tym daniu nie ma problemu, aby go zastąpić innym warzywem. Można użyć jarmużu, lub sałaty rzymskiej, roszponki, dorzucić rukiew wodną, botwinę, miękkie części z liści brokuła itp. Można też użyć mieszanki, wszystkiego po trochu. Już niedługo będzie można dodawać młode listki pokrzywy.
Składniki:
- 3- 4 filety z łososia ze skórą lub bez
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 2 szalotki, lub inną cebulę
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 200 g śmietany 18 proc.
- 100 ml gorącej wody
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 3 garści świeżego szpinaku baby, lub jarmużu, lub 2 główki sałaty rzymskiej, lub mieszanki
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Umytego łososia ja pozbawiam skóry, następnie dzielę na porcje. Można też smażyć łososia ze skórą, ale trzeba sprawdzić czy ma łuski, jeśli tak, to najlepiej się ich pozbyć. Łososia doprawić solą i pieprzem, z obu stron. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć rybę z obu stron, w zależności od wielkości kawałków wystarczy 3-4 minuty z każdej strony.
Zdjąć łososia z patelni. Na patelnię wrzucić drobno posiekaną szalotkę, czosnek oraz masło. Podsmażać 2-3 minuty, po czym dodać chilli. Wlać na patelnię śmietanę i gorącą wodę, wymieszać, dodać starty parmezan i sok z cytryny. Wymieszać dokładnie, a kiedy sos będzie już jednolity dodać umyte liście szpinaku. Podgrzewać chwilę, do czasu kiedy szpinak „zwiędnie”. Doprawić sos pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Do sosu włożyć podsmażonego łososia i jeszcze chwilę podgrzewać. Całość posypać drobno posiekanym szczypiorkiem, lub natką i można podawać.
Moja rada: jeśli używamy jarmużu, czy liści brokuła, to czas duszenia jest nieco dłuższy. Można je podsmażyć przed wlaniem śmietany.
Napisz komentarz
Komentarze