Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 25 kwietnia 2025 13:52
Reklama

Podstawy zdrowego żywienia

Podstawy zdrowego żywienia

Z Barbarą Ostrowską, dietetyczką brodnickiego szpitala, absolwentką SGGW w Warszawie rozmawia Bogumił Drogorób


- Zdrowe żywienie, dobre hasło, często je słyszymy. Domyślam się, że kierowane jest, w pewnym sensie, do nas wszystkich. Nie mając świadomości co oznacza dieta, folgujemy sobie...

- Mając na myśli zdrowe żywienie mówimy przede wszystkim o sposobie odżywiania, polegającym na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy zdrowia. W konsekwencji istotne staje się także zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób: serca, otyłości czy nowotworów...

- Czy problem polega na przyjmowaniu odpowiednich składników odżywczych?

- Chodzi właśnie o składniki odżywcze, wodę. Odpowiednia dieta wpływa na poprawę kondycji fizycznej i psychicznej w każdym wieku. Jeśli nie będziemy dostarczać organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych i mineralnych może to doprowadzić do różnego rodzaju dolegliwości. Podstawowe składniki pokarmowe w naszej diecie to

węglowodany, białka i tłuszcze, które dostarczają energii i są niezbędne do wzrostu i budowy komórek ciała. Witaminy i sole mineralne potrzebne są w niewielkich ilościach, ale są niezbędne do prawidłowego

funkcjonowania organizmu. Istnieją też inne składniki pokarmowe, które nie są substancjami odżywczymi ale są równie niezbędne – jest to woda i błonnik pokarmowy. Niedobór białka może spowodować spadek masy mięśniowej, brak witaminy D może być odpowiedzialny za podatność na złamania oraz pogorszenie odporności, z kolei brak witaminy C może wpływać na osłabienie organizmu i zwiększenie częstotliwości infekcji. Niedobór wapnia to między innymi próchnica zębów i skurcze mięśni, natomiast niedobór magnezu może być przyczyną zaburzenie rytmu serca, zmęczenia, skurczy oraz wysokiego ciśnienia tętniczego krwi.

- Wskazała pani niedobory, zatem jest i nadmiar, też groźne zjawisko...

- Nadmiar tłuszczów, cukrów (węglowodanów) może być odpowiedzialny za wzrost poziomu tkanki tłuszczowej.

- Przybieramy na wadze i pasek od spodni wymieniamy na szelki, ale i tak nie poprawi to sylwetki. Zatem jedynym cudownym i zdroworozsądkowym sposobem będzie dieta. Zacznijmy od wody, która w domowym zaciszu częściej nam służy do mycia garów niż do picia.

- Woda jest podstawą życia. Rola wody w organizmie to między innymi regulacja ciśnienia tętniczego, utrzymywanie odpowiedniej temperatury ciała i oczyszczanie organizmu z toksyn. Najlepsza jest niegazowana woda mineralna o niskiej zawartości sodu. Picie wody mineralnej poprawia wygląd skóry, gdyż staje się ona lepiej odżywiona i bardziej elastyczna. Z kolei efektem picia zbyt małej ilości wody jest odwodnienie organizmu.

- Jak powinien wyglądać nasz dzień, patrząc od strony kulinarnej, od kuchni. Po prostu jak żyć z talerzem, widelcem, szklanką...?

- Można jeść pięć do sześciu posiłków dziennie, co dwie-trzy godziny. Trzeba jedynie policzyć sobie kalorie. Tutaj uwaga: zapotrzebowanie energetyczne dla osób 60 + dla kobiet wynosi 1500 – 1700 kcal, dla mężczyzn: 1750 – 1950 kcal. Ważne by robić to regularnie, pamiętając jednocześnie o płynach. Mam tu na myśli nie tylko wodę, ale także herbata zielona, herbaty ziołowe, soki, zupy. Mocna herbata czarna, kawa – działa odwrotnie – NIE nawodni organizmu, aby wyrównać straty należy wypić dodatkowo taką samą ilość wody . Dwa litry płynów codziennie to norma. Warzywa i owoce jak najczęściej! Produkty zbożowe, tylko pełnoziarniste.

- A płatki kukurydziane na mleku?

- Raczej namawiam na owsiane...

- Co z mlecznymi propozycjami?

- Radzę spożywać codziennie, głównie fermentowane jak kefiry, jogurty, co najmniej dwie szklanki. Codziennie!

- Sery?

- Najlepiej twarogowe. Ser żółty ma z reguły sporo tłuszczu.

- Co jeszcze dorzucimy do prawidłowego, zdrowego żywienia?

- Ryby, jaja, chude mięso, nasiona roślin strączkowych...

- Czego unikać?

- Cukru i słodyczy. Zamiast tego proponuję orzechy i owoce. Zamiast napojów słodzonych – woda. Potraw raczej nie dosalać, stosować raczej zioła, mają cenne składniki i poprawiają smak.

- Pytanie, które paść musi...

- ...domyślam się. Alkoholu po prostu unikamy. To także jest zasada zdrowego żywienia.

- A poza tym?

- Każdemu radzę aktywność fizyczną i umysłową, angażowanie się w inicjatywy społeczne, każdą działalność społeczną czy kulturalną, która daje nam satysfakcję.

- Dziękuję za rozmowę.

Rozmawiał i fot. : Bogumił Drogorób


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama