Z Barbarą Ostrowską, dietetyczką brodnickiego szpitala, absolwentką SGGW w Warszawie rozmawia Bogumił Drogorób
- Zdrowe żywienie, dobre hasło, często je słyszymy. Domyślam się, że kierowane jest, w pewnym sensie, do nas wszystkich. Nie mając świadomości co oznacza dieta, folgujemy sobie...
- Mając na myśli zdrowe żywienie mówimy przede wszystkim o sposobie odżywiania, polegającym na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy zdrowia. W konsekwencji istotne staje się także zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób: serca, otyłości czy nowotworów...
- Czy problem polega na przyjmowaniu odpowiednich składników odżywczych?
- Chodzi właśnie o składniki odżywcze, wodę. Odpowiednia dieta wpływa na poprawę kondycji fizycznej i psychicznej w każdym wieku. Jeśli nie będziemy dostarczać organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych i mineralnych może to doprowadzić do różnego rodzaju dolegliwości. Podstawowe składniki pokarmowe w naszej diecie to
węglowodany, białka i tłuszcze, które dostarczają energii i są niezbędne do wzrostu i budowy komórek ciała. Witaminy i sole mineralne potrzebne są w niewielkich ilościach, ale są niezbędne do prawidłowego
funkcjonowania organizmu. Istnieją też inne składniki pokarmowe, które nie są substancjami odżywczymi ale są równie niezbędne – jest to woda i błonnik pokarmowy. Niedobór białka może spowodować spadek masy mięśniowej, brak witaminy D może być odpowiedzialny za podatność na złamania oraz pogorszenie odporności, z kolei brak witaminy C może wpływać na osłabienie organizmu i zwiększenie częstotliwości infekcji. Niedobór wapnia to między innymi próchnica zębów i skurcze mięśni, natomiast niedobór magnezu może być przyczyną zaburzenie rytmu serca, zmęczenia, skurczy oraz wysokiego ciśnienia tętniczego krwi.
- Wskazała pani niedobory, zatem jest i nadmiar, też groźne zjawisko...
- Nadmiar tłuszczów, cukrów (węglowodanów) może być odpowiedzialny za wzrost poziomu tkanki tłuszczowej.
- Przybieramy na wadze i pasek od spodni wymieniamy na szelki, ale i tak nie poprawi to sylwetki. Zatem jedynym cudownym i zdroworozsądkowym sposobem będzie dieta. Zacznijmy od wody, która w domowym zaciszu częściej nam służy do mycia garów niż do picia.
- Woda jest podstawą życia. Rola wody w organizmie to między innymi regulacja ciśnienia tętniczego, utrzymywanie odpowiedniej temperatury ciała i oczyszczanie organizmu z toksyn. Najlepsza jest niegazowana woda mineralna o niskiej zawartości sodu. Picie wody mineralnej poprawia wygląd skóry, gdyż staje się ona lepiej odżywiona i bardziej elastyczna. Z kolei efektem picia zbyt małej ilości wody jest odwodnienie organizmu.
- Jak powinien wyglądać nasz dzień, patrząc od strony kulinarnej, od kuchni. Po prostu jak żyć z talerzem, widelcem, szklanką...?
- Można jeść pięć do sześciu posiłków dziennie, co dwie-trzy godziny. Trzeba jedynie policzyć sobie kalorie. Tutaj uwaga: zapotrzebowanie energetyczne dla osób 60 + dla kobiet wynosi 1500 – 1700 kcal, dla mężczyzn: 1750 – 1950 kcal. Ważne by robić to regularnie, pamiętając jednocześnie o płynach. Mam tu na myśli nie tylko wodę, ale także herbata zielona, herbaty ziołowe, soki, zupy. Mocna herbata czarna, kawa – działa odwrotnie – NIE nawodni organizmu, aby wyrównać straty należy wypić dodatkowo taką samą ilość wody . Dwa litry płynów codziennie to norma. Warzywa i owoce jak najczęściej! Produkty zbożowe, tylko pełnoziarniste.
- A płatki kukurydziane na mleku?
- Raczej namawiam na owsiane...
- Co z mlecznymi propozycjami?
- Radzę spożywać codziennie, głównie fermentowane jak kefiry, jogurty, co najmniej dwie szklanki. Codziennie!
- Sery?
- Najlepiej twarogowe. Ser żółty ma z reguły sporo tłuszczu.
- Co jeszcze dorzucimy do prawidłowego, zdrowego żywienia?
- Ryby, jaja, chude mięso, nasiona roślin strączkowych...
- Czego unikać?
- Cukru i słodyczy. Zamiast tego proponuję orzechy i owoce. Zamiast napojów słodzonych – woda. Potraw raczej nie dosalać, stosować raczej zioła, mają cenne składniki i poprawiają smak.
- Pytanie, które paść musi...
- ...domyślam się. Alkoholu po prostu unikamy. To także jest zasada zdrowego żywienia.
- A poza tym?
- Każdemu radzę aktywność fizyczną i umysłową, angażowanie się w inicjatywy społeczne, każdą działalność społeczną czy kulturalną, która daje nam satysfakcję.
- Dziękuję za rozmowę.
Rozmawiał i fot. : Bogumił Drogorób
Napisz komentarz
Komentarze