Ta sałatka jest idealną propozycją na pożywne danie. Bardzo smaczna i delikatna. Szybko znika ze stołu. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy składniki się dokładnie połączą, pod warunkiem, że będzie przechowywana w niskiej temperaturze. Charakteru sałatce dodaje papryka konserwowa, która podkreśla jej smak. Wybór makaronu, to kwestia indywidualna. Sprawdzi się także np. makaron sojowy, czy rurki z mąki pszennej. Samo przygotowanie trwa błyskawicznie.
Składniki
- 250 g makaronu (u mnie z mąki ryżowej)
- 1 mały słoik papryki konserwowej
- kilka oliwek z zalewy z chili
- 200 g szynki konserwowej
- 2 cebule szalotki
- 1 puszka fasoli
- 2 duże łyżki majonezu
- sól, pieprz
- zielenina: natka pietruszki, lub koperek
Przygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paprykę i fasolę odsączyć na sicie. Paprykę pokroić w kostkę. Cebulę i szynkę także pokroić w kostkę lub według uznania. Wszystko połączyć w misce. Dodać majonez. Wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Można na całą noc.
Moja rada: jak to zwykle z sałatkami bywa, można zmieniać składniki i proporcje według własnego uznania. Do tej sałatki, by uzyskać przyjemną chrupkość, można dodać zielonego ogórka, pokrojonego w kostkę.
Napisz komentarz
Komentarze