Confit to stara metoda kuchni francuskiej, polegająca na długim, powolnym gotowaniu w tłuszczu w niskiej temperaturze, aż do miękkości. Najbardziej popularny na świecie confit jest z nóg kaczych, które wcześniej posolone, zalewane są kaczym tłuszczem i wolno gotowane przez wiele godzin. Ja dzisiaj proponuję przepis na przepyszne kacze nogi w conficie z oleju roślinnego (rzepakowego). Wbrew pozorom nie jest to tłuste danie ponieważ w tej kąpieli tłuszcz z udka się wytapia i zostaje w rondlu. Tak podane udka mogą być będą świątecznego obiadu.
Składniki:
- 1 kg tłuszczu gęsiego lub kaczego (można kupić w dużych sklepach) lub litr oleju rzepakowego
- 4 - 6 udek kaczych
- sól, pieprz
- majeranek
Przygotowanie:
Rondel z pokrywką - taki do wstawienia do piekarnika i taki aby udka nie leżały zbyt ciasno. Zaczynamy dzień wcześniej. Udka należy umyć, dokładnie wysuszyć i usunąć kawałki tłuszczu. Tłuszcz można użyć do przetopienia. Udka obficie natrzeć solą i dużą ilością majeranku. Później wkładamy je do woreczków strunowych, lub pojemników ze szczelną pokrywką i do lodówki na noc. Jeśli używamy oleju, nie trzeba rozmrażać, ani wytapiać. Jeśli smalec kaczy, czy gęsi to należy włożyć do rondla i topić na wolnym ogniu. Po upłynnieniu, odszumować. Następnego dnia wstawiamy rondel na kuchenkę i podgrzewamy tłuszcz na małym ogniu. Rozgrzewamy piekarnik do 120 stopni C. Udka wyjmujemy z lodówki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą - należy usunąć sól i majeranek, a potem dokładnie osuszamy - pamiętamy, że włożymy je do rozgrzanego tłuszczu. Tłuszcz doprowadzamy do delikatnego wrzenia i powoli wkładamy udka skórą na dół. Ponownie doprowadzamy do lekkiego wrzenia, uważając, żeby skóra nie przywarła do dna. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 2,5 do 3 godzin. Po 20 min. jeśli będzie zbyt intensywnie bulgotać to zmniejszyć temperaturę o 10-15 st. Po 2,5 – 3 godz. udka wyjmujemy i odsączmy z tłuszczu. Przekładamy do czystego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika (pod grill) na około 10 minut. I gotowe. Do tego dania pasują ziemniaki lub kopytka, podgotowane i przysmażone na niewielkiej ilości tłuszczu z konfitowania i zasmażaną czerwoną kapustą lub kandyzowanymi gruszkami itp.
Moja rada: danie można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, zalane tłuszczem ze smażenia do kilku tygodni - przed podaniem należy odsączyć tłuszcz i podpiec w piekarniku.
Napisz komentarz
Komentarze