Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 17:48
Reklama dotacje rpo

Kurczak w sosie korma

Kurczak w sosie korma

Posiłek przygotowany według tego przepisu, to bardzo aromatyczne danie indyjskie. Wspaniale smakuje w towarzystwie ryżu. Lista składników wydaje się długa, ale smakosze kuchni hinduskiej z pewnością wszystkie je mają w swoich kuchniach. To danie jest przeznaczone szczególnie dla osób lubiących orientalne, aromatyczne smaki.

Składniki:

- ok. 400 g mięsa z piersi kurczaka 

- 1 kubek ok.150 g jogurtu naturalnego 

- 4 ząbki czosnku 

- 1 łyżka oleju kokosowego 

- 2 cebule 

- 2-3 łyżki passaty pomidorowej

- 1 szkl. mleka kokosowego 

- 3 łyżki migdałów mielonych 

- ½ szkl. wody

- 1 łyżeczka ziaren kolendry 

- 1 łyżeczka mielonej kurkumy 

- kawałek ok. 2 cm imbiru świeżego

- 4 łyżeczki przyprawy garam masala 

- szczypta soli 

- ½ łyżeczki imbiru w proszku 

- 1 łyżeczka kminu rzymskiego

- ½ łyżeczki chili lub według uznania 

Przygotowanie:

Marynata: mięso pokroić w większą kostkę. W miseczce przygotować marynatę: wymieszać jogurt naturalny, 1/2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczki garam masali, 1/2 łyżeczki imbiru, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, szczyptę soli. Dodać kurczaka, natrzeć go marynatą i odstawić na godzinę (a najlepiej na całą noc) do lodówki.

Sos: na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę i przyprawy: płaską łyżeczkę kolendry, 1 łyżeczkę kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczki garam masali, starty na tarce imbir, 1/2 łyżeczki chili, 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku. Przemieszać i smażyć ok 2 minuty. Zmiksować na pastę i przełożyć ponownie na patelnię. Dodać kurczaka (najlepiej, gdyby większość marynaty została w miseczce, ale kawałków nie trzeba specjalnie oczyszczać). Smażyć 2-3 minuty. Dodać passatę pomidorową, mleczko kokosowe, zmielone migdały, ja zmieliłam w młynku, ale można użyć mąkę migdałową lub mieć kupione w sklepie, dodać też marynatę z miseczki i wodę. Wymieszać dokładnie i gotować 7-12 minut. Dodać sól do smaku i ewentualnie chili. Podawać np. z ryżem.



 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama