Posiłek przygotowany według tego przepisu, to bardzo aromatyczne danie indyjskie. Wspaniale smakuje w towarzystwie ryżu. Lista składników wydaje się długa, ale smakosze kuchni hinduskiej z pewnością wszystkie je mają w swoich kuchniach. To danie jest przeznaczone szczególnie dla osób lubiących orientalne, aromatyczne smaki.
Składniki:
- ok. 400 g mięsa z piersi kurczaka
- 1 kubek ok.150 g jogurtu naturalnego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 cebule
- 2-3 łyżki passaty pomidorowej
- 1 szkl. mleka kokosowego
- 3 łyżki migdałów mielonych
- ½ szkl. wody
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- kawałek ok. 2 cm imbiru świeżego
- 4 łyżeczki przyprawy garam masala
- szczypta soli
- ½ łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki chili lub według uznania
Przygotowanie:
Marynata: mięso pokroić w większą kostkę. W miseczce przygotować marynatę: wymieszać jogurt naturalny, 1/2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczki garam masali, 1/2 łyżeczki imbiru, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, szczyptę soli. Dodać kurczaka, natrzeć go marynatą i odstawić na godzinę (a najlepiej na całą noc) do lodówki.
Sos: na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę i przyprawy: płaską łyżeczkę kolendry, 1 łyżeczkę kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczki garam masali, starty na tarce imbir, 1/2 łyżeczki chili, 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku. Przemieszać i smażyć ok 2 minuty. Zmiksować na pastę i przełożyć ponownie na patelnię. Dodać kurczaka (najlepiej, gdyby większość marynaty została w miseczce, ale kawałków nie trzeba specjalnie oczyszczać). Smażyć 2-3 minuty. Dodać passatę pomidorową, mleczko kokosowe, zmielone migdały, ja zmieliłam w młynku, ale można użyć mąkę migdałową lub mieć kupione w sklepie, dodać też marynatę z miseczki i wodę. Wymieszać dokładnie i gotować 7-12 minut. Dodać sól do smaku i ewentualnie chili. Podawać np. z ryżem.
Napisz komentarz
Komentarze