Brzmi intrygująco, ale to nic innego jak zwykła zapiekanka makaronowa, przygotowana w nowej, ciekawej wersji. W kształcie tortu warto ją przygotować dla kilku osób, np. na kolację z przyjaciółmi.
Nie dość, że jest smaczna, łatwa w przygotowaniu, to na dodatek na stole prezentuje się elegancko. Jak to zwykle bywa z zapiekankami składniki można dobierać według swojego gustu, no i przygotowujemy z tego co mamy w lodówce, co można ze sobą połączyć i co nadaje się na takie danie.
Składniki:
- 500 g makaronu spaghetti, lub inny
- 2 -3 jajka
- 4 łyżki śmietany 18 proc
Warstwa szpinakowa:
- 1 opakowanie (400 g) mrożonego lub świeżego szpinaku
- 2 duże ząbki czosnku
- sól i pieprz
Warstwa biała z kurczakiem i fetą:
- 350 g piersi z kurczaka
- 1 łyżka oleju
- 3/4 opakowania sera feta (200 g)
Wierzch:
- 1 opakowanie sera mozzarella (125 g)
- 1/4 opakowania sera feta (70 g)
- 2 sparzone pomidory
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente, odcedzić i odstawić. Jajka roztrzepać ze śmietaną za pomocą widelca. Warstwa zielona (szpinakowa): szpinak smażyć w rondlu, aż do odparowania, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron podzielić na 1/3 i 2/3. Do 2/3 części makaronu dodać sos szpinakowy, a do 1/3 sos serowy z kurczakiem.
Po dokładnym wymieszaniu każdej z mas przygotować tortownicę której dno i boki wysmarować masłem. Do formy włożyć połowę makaronu ze szpinakiem, rozłożyć równomiernie i lekko uklepać, na to wyłożyć makaron z dodatkiem fety i kurczaka, ostatnia warstwa ma być szpinakowo makaronowa. Na samym wierzchu położyć plastry pomidora, uprzednio sparzonego i obranego ze skórki.
Tortownicę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec ok.15-20 minut. Po tym czasie wyjąć formę z pieca i po zdjęciu folii na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli i pokruszony ser feta. Wstawić jeszcze na kilka minut do gorącego pieca. Po upieczeniu wyjąć tortownicę z piekarnika i pozostawić na kilka-kilkanaście minut, aż danie stężeje i będzie można pokroić tort na ładne kawałki.
Moja rada: taką zapiekankę można przygotować bez warstwy z mięsem, można też dodać część z sosem typu bolognese. Jeśli sosy wyszły zbyt suche, dodać trochę śmietanki, lub mleka.
Napisz komentarz
Komentarze