Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 17:39
Reklama

Ziemniaki pieczone z serem

Ziemniaki pieczone z serem

Coś dla smakoszy ziemniaków. Podaję przepis na danie, które może w towarzystwie sałaty zastąpić kolację na ciepło lub być dodatkiem do dań obiadowych, czy latem do grilla. Wystarczy zaopatrzyć się w dobre, zdrowe ziemniaki, które się nie rozgotowują i sery, takie jakie mamy w lodówce. Najlepiej smakują pleśniowe wymieszane z białym serem (twarogiem), ale inne np., śmietankowy i twardy ser, także się obronią.

Składniki:

- 8-10 sporych ziemniaków

- 10 dag sera gorgonzola, lub inny pleśniowy, lub feta 

- 15 dag sera białego

- 1-2 ząbki czosnku 

- 1 cebula ze szczypiorkiem - posiekana 

- 1 łyżka koperku posiekanego 

- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 

- masło klarowane do formy

Przygotowanie:

Ziemniaki zdrowe, z gładką skórą dobrze umyć i ugotować je w mundurkach, al dente. Wystudzone przekroić wzdłuż na pół i częściowo wybrać miąższ. Sery rozgnieść widelcem, dodać wydrążony miąższ z ziemniaków, cebulę, czosnek, zieleninę i ewentualnie świeżo zmielony pieprz lub chili. Połówki ziemniaków napełnić masą serową. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, którego dno uprzednio posmarować masłem. Naczynie z ziemniakami wstawić do nagrzanego do 190 stopni C i piec aż wierzch nabierze złotawego koloru, około 10–15 minut. Podawać z dodatkiem sałaty, przyrządzonej z sosem winegret, można także podawać z sosami jogurtowymi, lub z pieczonym, czy duszonym mięsem.

Moja rada; do zielonej sałaty świetnie pasuje sos winegret (vinaigrette). To zimny sos z kuchni francuskiej, przyrządzany z 3 części oliwy i 1 części octu, ja dodaję ocet winny, lub jabłkowy, albo sok z cytryny, które są dokładnie mieszane i ubijane do lekkiego zgęstnienia. Przyprawia się go pieprzem i solą, ja do mojej wersji tego sosu czasami dodaję także odrobinę cukru, czasami też łyżeczkę musztardy. Te dodatki lepiej jest dodać na początku do czystego octu, bo dodatek oliwy utrudnia rozpuszczanie się soli.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama