Coś dla smakoszy ziemniaków. Podaję przepis na danie, które może w towarzystwie sałaty zastąpić kolację na ciepło lub być dodatkiem do dań obiadowych, czy latem do grilla. Wystarczy zaopatrzyć się w dobre, zdrowe ziemniaki, które się nie rozgotowują i sery, takie jakie mamy w lodówce. Najlepiej smakują pleśniowe wymieszane z białym serem (twarogiem), ale inne np., śmietankowy i twardy ser, także się obronią.
Składniki:
- 8-10 sporych ziemniaków
- 10 dag sera gorgonzola, lub inny pleśniowy, lub feta
- 15 dag sera białego
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 cebula ze szczypiorkiem - posiekana
- 1 łyżka koperku posiekanego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- masło klarowane do formy
Przygotowanie:
Ziemniaki zdrowe, z gładką skórą dobrze umyć i ugotować je w mundurkach, al dente. Wystudzone przekroić wzdłuż na pół i częściowo wybrać miąższ. Sery rozgnieść widelcem, dodać wydrążony miąższ z ziemniaków, cebulę, czosnek, zieleninę i ewentualnie świeżo zmielony pieprz lub chili. Połówki ziemniaków napełnić masą serową. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, którego dno uprzednio posmarować masłem. Naczynie z ziemniakami wstawić do nagrzanego do 190 stopni C i piec aż wierzch nabierze złotawego koloru, około 10–15 minut. Podawać z dodatkiem sałaty, przyrządzonej z sosem winegret, można także podawać z sosami jogurtowymi, lub z pieczonym, czy duszonym mięsem.
Moja rada; do zielonej sałaty świetnie pasuje sos winegret (vinaigrette). To zimny sos z kuchni francuskiej, przyrządzany z 3 części oliwy i 1 części octu, ja dodaję ocet winny, lub jabłkowy, albo sok z cytryny, które są dokładnie mieszane i ubijane do lekkiego zgęstnienia. Przyprawia się go pieprzem i solą, ja do mojej wersji tego sosu czasami dodaję także odrobinę cukru, czasami też łyżeczkę musztardy. Te dodatki lepiej jest dodać na początku do czystego octu, bo dodatek oliwy utrudnia rozpuszczanie się soli.
Napisz komentarz
Komentarze