Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 17:44
Reklama dotacje rpo

Krem z dyni z dodatkami

Krem z dyni z dodatkami

Zima nie odpuszcza, w związku z tym częściej niż zwykle chcemy zjeść coś rozgrzewającego i sycącego. Sprawdzałam zapasy w zamrażarce i natknęłam się na dynię zamrożoną jesienią. Stąd moja dzisiejsza propozycja na zupę dyniową z dodatkami. Jeśli ktoś nie ma dyni w zamrażarce, to pewnie są jeszcze do kupienia w sklepach. W przepisie podaję kurki ( też miałam mrożone), jeśli nie mamy kurek z naturalnej zalewy, albo mrożonych, można wykorzystać np. boczek wędzony ususzony na chrupiąco na patelni, albo np. ser pleśniowy, czy groszek ptysiowy. 

Składniki:

- ok. ½ kg dyni, ja użyłam zamrożonej hokkaido

- 2 - 3 marchwie

- 1 mała cebula 

- 2 cm świeżego imbiru

- 100 ml białego wina - można pominąć

- 1 l wywaru jarzynowego, lub lekki rosół

- chili - niekoniecznie

- gałka muszkatołowa

- ½ szklanki śmietany 

- 2 łyżki klarowanego masła

- ok 20-25 dag kurek

Przygotowanie:

Marchew i dynię, jeśli trzeba dokładnie myjemy. Marchew obieramy. Dyni, jeśli to jest hokkaido nie musimy obierać. Skóra powinna zmięknąć w gotowaniu. Kroimy marchew i cebulę, które następnie smażymy na klarowanym maśle. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię, po czym dolewamy białe wino (można pominąć). Po odparowaniu dodajemy bulion jarzynowy. Następnie gotujemy aż dynia zmięknie tj. 20-30 minut. Całość miksujemy, dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, chili i trochę słodkiej śmietany.

Oddzielnie na maśle klarowanym smażymy kurki, które uprzednio rozmrażamy, lub na sicie osączamy. Warto też sprawdzić, mimo, że mrożone lub z zalewy kurki, czy nie mają piachu. Jeśli tak to dobrze wypłukać. Kurki, jeśli małe zostawiamy w całości, jeśli większe kroimy na dowolnej wielkości części. Smażymy, je aż sok wyparuje, a grzyby pozostaną jędrne. Podsmażone kurki dodajemy do zupy bezpośrednio przed podaniem. Całość oprószamy posiekaną natką.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklamadotacje rpo
Reklama