O tej porze roku warto przygotować rozgrzewającą, sycącą zupę. Szczególnie po powrocie do domu, gdy na zewnątrz słota i nieprzyjemnie zimno domownicy chętnie zjedzą taką zupę. Tradycyjny kapuśniak przygotowywany jest na żeberkach. Moja dzisiejsza zupa jest na wędzonym boczku, który nadaje jej niezwykłego aromatu i smaku. Ładnie przerośnięty, z niewielką ilością tłuszczu wędzony boczek udało mi się kupić w małym, firmowym sklepie mięsnym. Z kolei kapusta kiszona, pełna prozdrowotnych składników nada zupie lekkiej kwasowości.
Z podanej ilości składników wyjdzie 5-6 porcji zupy.
Składniki:
- 1 l bulionu lub wody
- 500 g kiszonej kapusty
- 250 g wędzonego boczku
- 4 duże ziemniaki
- 2 marchwie
- 1 korzeń pietruszki
- 1 mały seler
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- szczypta soli i pieprzu do smaku
Przygotowanie:
Warzywa obrać. Cebulę drobno posiekać, ziemniaki pokroić w kostkę, a marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o większych oczkach. Kapustę odcisnąć (jeśli jest zbyt kwaśna opłukać na sicie pod bieżącą, chłodną wodą), posiekać. W dużym garnku rozgrzać olej roślinny, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić.
Dodać starte warzywa, podsmażyć przez ok. 5 minut, następnie dodać pokrojone ziemniaki. Warzywa podsmażyć jeszcze przez ok. 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Warzywa zalać połową bulionu/wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Przygotowaną kapustę włożyć do osobnego garnka w którym smażyły się warzywa. Poddusić na wolnym ogniu. Podlewać pozostałym bulionem/wodą. Kapustę dusić pod przykryciem, aż do miękkości przez około 30 minut. W razie potrzeby uzupełniać płyn. Na patelni podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek (boczek ma się zrumienić a tłuszcz lekko wytopić).Kapustę z bulionem oraz podsmażony boczek dodać do garnka z warzywami i gotować razem przez około 3 minuty.
Kapuśniak doprawić solą, pieprzem do smaku i ewentualnie dodać słodką, mieloną paprykę i majeranek.
Napisz komentarz
Komentarze