Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 17:50
Reklama

Kapuśniak na boczku

Kapuśniak na boczku

O tej porze roku warto przygotować rozgrzewającą, sycącą zupę. Szczególnie po powrocie do domu, gdy na zewnątrz słota i nieprzyjemnie zimno domownicy chętnie zjedzą taką zupę. Tradycyjny kapuśniak przygotowywany jest na żeberkach. Moja dzisiejsza zupa jest na wędzonym boczku, który nadaje jej niezwykłego aromatu i smaku. Ładnie przerośnięty, z niewielką ilością tłuszczu wędzony boczek udało mi się kupić w małym, firmowym sklepie mięsnym. Z kolei kapusta kiszona, pełna prozdrowotnych składników nada zupie lekkiej kwasowości. 

Z podanej ilości składników wyjdzie 5-6 porcji zupy.

Składniki:

- 1 l bulionu lub wody

- 500 g kiszonej kapusty

- 250 g wędzonego boczku

- 4 duże ziemniaki

- 2 marchwie

- 1 korzeń pietruszki

- 1 mały seler

- 1 cebula

- 2 liście laurowe 

- 4 ziarna ziela angielskiego

- 1 łyżka oleju roślinnego

- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

- 1 łyżeczka suszonego majeranku

- szczypta soli i pieprzu do smaku

Przygotowanie: 

Warzywa obrać. Cebulę drobno posiekać, ziemniaki pokroić w kostkę, a marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o większych oczkach. Kapustę odcisnąć (jeśli jest zbyt kwaśna opłukać na sicie pod bieżącą, chłodną wodą), posiekać. W dużym garnku rozgrzać olej roślinny, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić.

Dodać starte warzywa, podsmażyć przez ok. 5 minut, następnie dodać pokrojone ziemniaki. Warzywa podsmażyć jeszcze przez ok. 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Warzywa zalać połową bulionu/wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Przygotowaną kapustę włożyć do osobnego garnka w którym smażyły się warzywa. Poddusić na wolnym ogniu. Podlewać pozostałym bulionem/wodą. Kapustę dusić pod przykryciem, aż do miękkości przez około 30 minut. W razie potrzeby uzupełniać płyn. Na patelni podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek (boczek ma się zrumienić a tłuszcz lekko wytopić).Kapustę z bulionem oraz podsmażony boczek dodać do garnka z warzywami i gotować razem przez około 3 minuty.

Kapuśniak doprawić solą, pieprzem do smaku i ewentualnie dodać słodką, mieloną paprykę i majeranek.



 



 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama