Gdy święta tuż tuż i nie ma czasu na planowanie wielkich wypieków przyda się przepis na chrupiące, cynamonowe ciasteczka. Łatwe do przygotowania, aromatyczne i smaczne. Nie rosną mocno i ładnie utrzymują odbity wzór na ciasteczkach.
Składniki na około 35-50 ciasteczek:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 50 g mielonych migdałów
- 100 g masła (lub margaryny), schłodzonego
- 1 średniej wielkości jajko - schłodzone
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1 łyżka zimnego mleka
Sposób przygotowania:
Do miski przesiać mąkę i cukier puder. Dodać mielone migdały, masło pokrojone na małe kawałki, jajko, cynamon, sól i mleko. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym. Zagniatać szybko, aby zbytnio nie rozgrzać ciasta, gdyż straci chrupkość. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. (Można na noc). Schłodzone ciasto zagnieść krótko i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4 mm i wykrawać dowolne kształty foremką. Można na cieście odbić stemple, uprzednio oprószone mąką. Ciasteczka układać w niedużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można oprószyć je płatkami migdałów. Piec w nagrzanym piekarniku do lekkiego zarumienienia w temperaturze 200 stopni C, grzałka góra - dół. Ciasteczka pozostawić na blasze do lekkiego ostygnięcia, następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
W szczelnej puszce utrzymują świeżość do ok. 6- 8 tygodni
Napisz komentarz
Komentarze